Политолог: Имаме сблъсък между джипа и интернет

Какъв е залогът на протестите у нас и има ли връзка между протестиращите по света?

Има вълни на протести. У нас се наблюдава сблъсък на две поколения - на джипа и на интернет. Виждаме колко трудно намират диалог помежду си. Управляващите са загубени в интерпретацията на политически искания, те отговарят със социални мерки за пенсионерите. Те искат да превърнат овластени граждани в социално слаби, заяви преподавателят по политически науки проф. д-р Анна Кръстева.

Според бившия зам.-министър на МВнР Милен Керемедчиев всички социални искания, са породени от несигурността на хората.

Това, което обединява всички протести, е пандемията от коронавируса. Ескалацията се породи от това, че хората рязко загубиха своите работни места и държавата започна да бъде много важен фактор, тъй като тя решава кое предприятие да спаси, допълни Кермедчиев пред Bulgaria ON AIR.

От ГЕРБ разкриха какво е свършило правителството от началото на пандемията

По думи на Кръстева геополитическата конфигурация е изключително динамична.

Тя се определя спрямо американските избори. Китай е против Тръмп, Русия - против Байдън. Това ново лидерство е технологично. Хибридна война се прилага от всички, независимо от техните предпочитания, посочи преподавателят по политически науки, като добави, че отговорът на протестиращите е много ясен "избираме европейската си идентичност".

,,България не може да бъде приятел с всички държави особено с големите играчи при толкова рязко противопоставяне. Вече сме взели стратегическото решение каква държава да бъдем'', обясни Керемедчиев.

По негови думи младите хора биват отблъснати, а те са бъдещи гласоподаватели.

Пред европейските лидери стои един много тежък въпрос, най-вече към Меркел, доколко ще продължи подкрепата на Германия към политиката на това правителство, каза още Милен Керемедчиев.

Борисов показа новото трасе по АМ "Европа" и попита: За това ли ми искат оставката?

Кръстева е на мнение, че сигурността и енергийна дипломация в момента са синоними и определят геополитиката.

Силна е заявката на САЩ да предопределят енергийните избори и на европейските си партньори, те са еднакво резервирани и към "Турски поток" и към "Северен поток 2". Ангажираността на България с този поток е голяма въпросителна, коментира тя.

Медия от Москва: Беларус ще остане резерват на социализма

Керемедчиев допълни, че Източна Европа е сред приоритетите за външна политика на САЩ.

Русия винаги е използвала енергетиката за политически цели. САЩ искат да затворят двете врати, по които минават руските енергийните потоци и руската политика, обясни бившият ни дипломат.

Коментари

  1. 2020.08.12 | 12:50
    кризата ще започне зимата. тия гербажии прости и крадливи дето ни натикаха в нея трябва да ги избием. да висят по стълбовете за назидание на следващите, които искат власт.
  2. 2020.08.12 | 12:11
    между малоумни професори мумии ,които не знам защо заемат медийно внимание и нас роботещите .
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Как трябва да реагира държавата при ръста на новите случаи на коронавирус у нас?

Как трябва да реагира държавата при ръста на новите случаи на коронавирус у нас?

Избрано от Интернет