Разкриха жестоки нарушения в предприятие, където се рециклират стари акумулатори

Опасни условия на труд в завод "Ел Бат" в Долна Баня, разказва бТВ.

Работници сигнализираха, че работят с опасни вещества без да имат необходимите предпазни средства. А в завода има нарушения от години, които застрашават здравето им.

В предприятието се рециклират стари акумулатори. Работи се и с олово. Работниците носят маски, но те се сменят рядко. Няма и аспирация, която да поема тежките газове в завод “Ел Бат”.

Според информацията от официалната страница на дружеството акумулаторите се натрошават, след което се разделят на оловна паста, метална фракция, електролит и пластмаса. Получените материали се обработват до крайни продукти - олово, оловни сплави и натриев сулфат. След това суровините се използват в автомобилостроенето, корабостроенето и в химическата индустрия.

Вместо с машини, част от преработката в „Ел Бат“ се прави на ръка.

На кадри се вижда как работник гребе оловна паста ръчно с лопата, вместо това да се случва механично.

 

Кадър бТВ

Служителят казва още, че причината за условията и течовете са неизправните машини в цеха.

Проф. Венко Бешков от Института по инженерна химия към БАН определи случващото се като недопустимо.

„Разпиляването на твърд материал, на течности, не мога да кажа какви са тези течности, но е недопустимо по пода. Това води освен до корозия и разяждане на самия под по този цимент, така и до застрашаване здравето и на работниците“, коментира той.

 

Кадър бТВ

Работникът разказва, че имат предпазни маски, които обаче се сменят рядко. Обути са с гумени ботуши, имат и работни обувки и гащеризон. Продължителната работа в тези условия може да доведе до хронични заболявания от натравяне с олово, казва професор Бешков.

Работникът твърди, че често се случва в цеха да няма и аспирация. Служители сигнализират още, че опасните отпадъци не се съхраняват по правилата, като също така се замърсява околната среда.  

В близост до завода преминава река Марица и притокът ѝ река Очушница. Производствената площадка е на 3 километра от Долна Баня и на по-малко от 10 км от Костенец. От „Ел Бат“ АД отказахаобаче интервю за бТВ и предоставят единствено писмен отговор, към който има и прикрепен снимков материал: „Следвайки своя Европейски път на развитие, компания „Ел Бат“ винаги е полагала усилия в запазването на високи стандарти на работа, по подобие на всички най-добри рециклиращи заводи в Европа и по света“, се казва в позицията.

От екоминистерството стана ясно, че са направили планова проверка в завода в края на юни тази година. Открити са и нарушения.

„При проверката е констатирано, че „Ел Бат“ АД извършва предварително съхраняване на отпадъци на места, различни от определените за тази цел, съгласно издаденото комплексно разрешително на дружеството. За констатираните при проверката нарушения е съставен на акт за установяване на административно нарушение. Санкцията според Закона за опазване на околната среда е от 10 000 до 500 000 лв.“, коментираха от МОСВ.

В момента работата в цеха е спряна. Започва ремонт, който да гарантира безопасни условия на труд. Това се прави след препоръка на Агенцията по труда.

Коментари

 1. 2020.08.12 | 10:00
  Работата на компанията напълно съответства на използването на най-добрите техники и технологии, приложими в тази сфера. Изпълнени са всички изисквания за опазване на околната среда и човешкото здраве, както и за осигуряване на безопасни условия на труд. Продуктите се произвеждат в съответствие с международни стандарти и по изискване на клиента
  1. 2020.08.12 | 18:51
   До той. Не бе това пише на сайта им.
  2. 2020.08.12 | 10:57
   Ти да не си собственика ил директора? Като го рекламираш, влез със фейсбук профила си да те види кой си. Защити Инспекцията,мкоято е извършила проверка,мконстатира,че това което си написал не е вярно в голяма степен.
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Кога трябва да се проведат парламентарните избори?

Кога трябва да се проведат парламентарните избори?

Избрано от Интернет