България преговаря с две държави за подводници

Преговори за подводници се водят с две държави, съобщи днес във Варна вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, който присъства на присвояването на първо офицерско звание на 22-ма курсанти от Випуск 2020 "Добруджански" от ВВМУ "Н. Й. Вапцаров", което е кулминацията на честванията на 141-та годишнина от създаването на Военноморските сили.

Той обясни, че опциите за подводници "втора ръка" са две - едната е Норвегия, другата европейска страна, с която България преговаря, министърът не назова. Каракачанов изрази надежда в следващите години да бъде решен и въпросът с подводниците.

Договорът за строеж на нови кораби за ВМС може да бъде сключен до август

Преди да се стигне до подписването на договор за строежа на двата нови модулни патрулни кораба за ВМС трябва да приключим преговорите, коментира още той. Министърът изрази надежда, че следващите няколко месеца, най-късно до октомври, той ще бъде подписан.

И двата кораба ще се строят във Варна, Каракачанов припомни, че нашето условие е било минимум единият от тях да се строи в България.

Според него, при строежа у нас страната ни ще ползва "бонус", тъй като 40 процента от парите са за грубата работа по изграждане на корпусите на плавателните съдове, т.е. това са пари, които ще останат в българската икономика.

Ремонтите на корабите също са в движение, а забавянето е заради процедурите, каза още министърът. По думите му през последните три години са дадени много повече пари за ремонти и поддръжка на съдовете в морския флот, отколкото през последните 30 години.

Коментари

 1. 2020.08.09 | 13:13
  Браво бе, шкембе войвода. И за какъв к.р ти е тая бракувана подводница. По добре искай една от Путин натоварена със 160 хирошимки.
  1. 2020.08.15 | 10:29
   Ут Банкя, ут Банкя, ний тук много работиМЕ
  2. 2020.08.09 | 15:34

   Селски от къде толкова акъл имаш в тая проста кратуна бе

 2. 2020.08.15 | 10:27
  Ама те гумени масивни ли ще са или?!)))))
 3. 2020.08.11 | 15:04
  И те ще вършат работа колкото хартиените самолетчета (F16)
 4. 2020.08.09 | 13:37
  Каквото имахме отиде за скрап,,,по български,,каквото ни кажат.
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Как трябва да реагира държавата при ръста на новите случаи на коронавирус у нас?

Как трябва да реагира държавата при ръста на новите случаи на коронавирус у нас?

Избрано от Интернет