Мат‘ряла е лош, спор няма

Като гледам българска политика и български футбол, ми е едно такова… трябва ми деган. Основно поради факта, че колкото и да се правят на противници и да се „пенявят“ на терена, след мача всички ходят заедно на дискотека, а съперничеството и битките си остават за феновете. 

Но това, което най-много ме дразни, е, че феновете, агитките, фенската маса, тия, дето водят „битките“, каймакът на обществото – са все един такъв…  мат‘рял. Дразни ме, че клоуните превзеха цирка. Каквато ни публиката, такъв ни и циркът, както се казва.

Съвсем наскоро (и за не знам вече кой път) писах, че политиците ни са представителна извадка на НАС самите. Когато някой от нас стигне до „върха“, той си показва всичките магарии. Писах: „Гледам ги киселите полузаспали служители и служителки по банките, в магазините, таксиджиите-копърки, грамотните министри, киселите администратори, майсторите, монтьорите, мениджърите, продавачите, гледам ги и си мисля: „Аз, ако протестирам и сваля правителството… ВАС как да ви сваля!?“ От вас как да се отърва? Ами вие сте милиони. Навсякъде сте“. 

Не ме оставя намира чувството за обреченост. Чувствам се като в кошмар,

в който колкото и да убиваш злата ламя, на нейно място идва друга зла ламя. И все не мога да се събудя. 

Хора, които си хвърлят фасовете по улицата, мрънкат, че им е мръсно; които си продават гласа за 50-100 лв., се оплакват, че държавата не им помагала в това и онова, болниците и здравеопазването не им били добри; хора, които крадат служебния тонер, хартия, канцеларски материали, нафта, бензин и каквото докопат, псуват политиците, че са крадливи; мечтаят за европейска заплата, ама работят колкото да не заспят; искат всичко да е по-добро, но си крият данъците. Довчера протестирали срещу властта, влязат ли във властта, първи поддръжници на „реда и закона“ стават; или пък обратното – довчера били във властта, днес паднали, стават първи протестъри. Между по-умните има само личен интерес и толкова, а сред останалите… човешки мат‘рял. Лош при това. 

Ако сте гледали записите от нападенията над журналисти в Тех парка от онзи ден, ще видите един човек, който така и не става ясно какъв го играе (нещо като охрана), който наблюдава как нападат журналист, при това ЖЕНА. Вместо да я защити, каквото се очаква от него като охранител и на-вече като гражданин и мъж (какъвто вероятно има претенции да бъде), той започва да я напада НЕЯ! Нарича я боклук и ѝ обяснява, че щом са я нападнали, значи мястото ѝ не било там. 

Ами представете си подобен мат‘рял, с подобно съзнание и нагласа в мозъка (или каквото там използва вместо мозък), да стане нещо малко повече, да има късмета да се издигне малко повече в хранителната верига… Да е имал връзките, да речем, и да е станал прокурор. Представихте ли си го:

- Ама госпожа…! Ей боклук! Ела тука! Аз лично видях как те наръгаха три пъти с нож в гърдите. Ами значи не те искат жива, не ти е мястото да си тука и да си жива, не разбра ли? Какво правиш още жива тука! Айде умирай!

***

Другото, което разбрахме в последно време, е, че най-популярните наемници в рòдината са татуираните патрЕоти. Не малка част от тях по едно или друго време, пряко или косвено защитават или са защитавали интересите на ДПС или на Доган, за които ИНАЧЕ твърдят, че мразят. Това е отвъд когнитивния дисонанс. Това е кисело мляко вместо мозък. ДПС и Доган настрана, мисълта ми е за платените патрЕоти с татуировките и бръснатите глави. Първо: ако Левски можеше да ви види или чуе отнякъде, щеше да ви изпозастреля. Всичките. Второ: знам, че не осъзнавате иронията, но знаете ли как гледат на вас в редиците на ДПС, например? В САЩ има една стара смешка, която се появи и по тениски: „Не съм гей, но $20 са си $20…“ Ето така гледат на вас. 

Не забравяйте, че и от този мат‘рял от време на време разни хора се издигат и стигат до постове нагоре – било във властта, било в бизнеса. 

***

Сега, понеже стана дума за Доган…

Ако следите политическите настроения, веднага ви е направило впечатление, че който има сериозни намерения да се занимава с „голяма политика“ и да вади много дивиденти от нея, намира за необходимо да не казва нищо за г-н Доган. Или да казва ето такива неща: 

Моето откровено мнение е, че той е единственият политик, който се осмели да каже истината… Нито съм адвокат на Доган, нито нищо. Той казва истината… Г-н Доган е един изключително мъдър човек… Не го защитавам. Но по принцип ми е симпатичен. Наистина. Защото съм говорил с него. Всичко, което ви казвам, е на базата на лични контакти. Аз не мога да преодолея личното…“

Да видим дали можете да познаете чии думи са това. 

Ето ви, докато се опитвате да отгатнете и се чудите чии думи са това, ви оставям една картинка, да си гледате и да си скролвате бавно, докато мислите…

 

И верният отговор е:

Слави Трифонов, в интервю за L'Europeo отпреди повече от 10 години. 

Доган си каза, че всичко зависи от него, ние си знаем, че всичко зависи от него, само бяхме забравили, че всяка история си има предистория…

След като старият Волен се изтърка, дойде време новият Волен да заеме ролята, нищо лично, просто бизнес, нали така? 

Не забравяйте, че този политически и вероятно скоро управленски мат‘рял си беше един от нас. Ама БАШ един от нас! Таман огледално отражение на всичко нашенско. Няма какво да мрънкате – от български мат‘рял български политици излизат. Не могат германски да излезнат или австрийски. Ако беше германски или австрийски мат‘ряла, да… ама не е. 

В тоя ред на мисли… както „Ъпсурт“ пеят: „Дали ви правя нещо като песнички пея и ви ям трохите за да оцелея…“

Та, замислих се, че може би е време и аз да се пробвам в политиката, а? Ето: първо: г-н Доган е пич и е много готин човек. Така, след като го отметнахме това, по точка втора „лични качества“ – имам висшо, знам английски на ниво много повече от министър, няма да ми се чудят на какъв език говоря, когато говоря на английски; знам и да говоря и пиша грамотно на български език, нещо, което се оказа труден противник за мнозина във властта… и ако ме сложиш до каци с кисело зеле, няма да ме объркаш за една от тях. Мисля, че поне за вице-премиер ставам. 

***

И за финал, понеже стана дума за германци:

Мнозина ходят с надписи: ‘EU are blind?’ или пък в Германия простичкото: ‘Are you blind?’ 

Не, не са blind, да ви кажа, и много добре си знаят какво се случва тук. По-добре от нас го знаят. Но, ако България вземе, че стане изведнъж от корупционен рай една нормална държава и законът и редът, по чудо, придобият връх, цялата тая сган мързелива, крадлива и корумпирана – от чиновника до обикновения служител, от министъра до чистача и охраната – къде ще иде и какво ще прави? Как ще оцелява, ако им спреш далаверата? 

Хората ТАМ оценяват реално риска всичката тая паплач да се юрне да си търси късмета навън… при тях! Да не са луди! Тук поне сме събрани наедно и се контролираме едни други и се развъждаме под похлупак, корупцийката и далаверката ни държат послушни и на едно място. Вземат ли ни ги, ще се разпилеем като хлебарки изпод камък, който си вдигнал рязко. Сега сме в гетото и под контрол. Добри, лоши, под контрол сме и най-важното – далече от тях. Германия има опит в изолирането на хора в гета. А Русия пък има опит в превръщането на цели държави в гета. 

А ние сме… как да ви кажа… ние сме баш в средата. 
 

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Избрано от Интернет