Без воден режим следващите 11 месеца в Сливен, но при едно условие

В следващите 11 месеца няма да се наложи режим на водата в Сливен, но само при сегашния начин на ползване на язовир "Асеновец".

Това е заявил днес управителят на ВиК дружеството инж. Севдалин Рашев на заседание на общото събрание на Асоциацията по водоснабдяване и канализация. "ВиК - Сливен" ООД успява да пести водни количества от язовир "Асеновец", съгласно указанията и препоръките на МОСВ, е посочил инж. Рашев. "Асеновец" е основно съоръжение в схемата за водоснабдяване на областта. При обем от 28 млн.кубика, в момента в язовира има 11 млн. кубика вода. 

От МОСВ апелираха да се пести водният ресурс

Настоящата година е много по-суха от предходната. Ако засушаването продължи, ще бъде увеличено натоварването на помпените станции, за да не се смущава снабдяването за населението. Липсата на валежи и трайното засушаване са се отразили и на състоянието на водоизточниците на някои от малките населени места. Засега само в пет села - две в община Котел и три в община Сливен, от общо 107 населени места в областта, обслужвани от оператора, се налага да има режим на водата заради намалелия дебит на водоизточниците.

На заседанието са били обсъдени годишният отчет на "ВиК - Сливен" ООД за 2019 година и работата на водния оператор за осигуряването на нормално водоснабдяване за жителите на областта.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Как трябва да реагира държавата при ръста на новите случаи на коронавирус у нас?

Как трябва да реагира държавата при ръста на новите случаи на коронавирус у нас?

Избрано от Интернет