Проф. Рачев с радостни новини за лятото и COVID-19

  • 03 август 2020 12:32

  • 15303
  • 2
Проф. Рачев с радостни новини за лятото и COVID-19
© Bulgaria on air

Продължавам да следя цялата информация, която се отнася за COVID-19 в естествени условия. Сред природата вируса го няма. Това смята климатологът проф. Георги Рачев. 

"Абитуриентски балове, дискотеки, затворени помещения - това е едната страна, но навън в парка мога да кажа смело, че го няма", каза той.

Пред Bulgaria on air Рачев добави, че няма и научна информация, която да свидетелства, че сред природата коронавирусът остава. 

Междувременно той коментира, че това се дължи и на хубавото време. Както е известно, смята се, че през лятото вирусът е по-слаб. Рачев даде и оптимистична прогноза, че топлото време ще се задържи и през август. Топъл ще бъде и септември, дори с около 1 градус над нормата. В Западна България обаче валежите ще бъдат по чести. 

COVID-19 удари и туризма, но проф. Рачев има наблюдения, че плажовете край Бургас са пълни. Все пак той определи като катастрофална ситуацията с чуждестранните туристи. 

Ето къде са новите заразени от COVID-19 в страната

"Ние изоставаме катастрофално по отношение на международния туризъм и около 2 млн. чужди туристи ги няма в България. Мит е, че българите могат да заместят чуждите туристи", смята Рачев.

Той коментира и проблемът със замърсяването на Черноморието. Отбеляза, че температурата на водата е много топло. Изрази надежда, че институциите ще си свършат работата да спрат изхвърлянето на вредни отпадъци от корабите. По думите на Рачев трафикът в Черно море е голям и такива случаи като този, при който палмово масло бе изхвърлено в морето, са нормални. Иначе той смята, че морето ни е чисто. 

"По-страшно е положението в българските реки. Те бяха унищожени по отношение на движението на рибите и заблатяването", посочи още проф. Рачев.

Според климатолога, що се отнася до чистотата на водите, положението е още по-тежко - глобите били смешни, a контролът не бил добър.

"Река Дунав отводнява половин Европа, климатолозите я наричаме "клоаката на Европа". Особено лятото, концентрацията на замърсителите рязко се увеличава", изтъкна той.

Последвайте канала на

Novini.bg
15303 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Мизерия

2020.08.04 | 16:05

2
БГ природата загива тихо и самотно!После сме ние.
професоре,

2020.08.03 | 17:50

1
не ми се изявявай като политик, а си гледай климакса, исках да кажа климатологията...

Добави коментар

Водещи новини