Обновеният скит "Свети Никола" към Троянския манастир след дни ще бъде осветен

  • 22 юли 2020 14:05

  • 285
  • 0
Обновеният скит "Свети Никола" към Троянския манастир след дни ще бъде осветен
© Pixabay

Ремонтираният и обновен скит "Свети Никола" към Троянския манастир "Успение Богородично" ще бъде осветен на 27 юли, съобщи йеромонах Стефан, предаде БТА.

Ловчанският митрополит Гавриил ще оглави тържествената света литургия, в съслужение с игумена на Троянската света обител - Велички епископ Сионий.

Ще бъде осветен манастирският храм, както и сградите на скита. Ремонтът и реставрацията са извършени по сключен през 2017 г. договор с Държавен фонд "Земеделие" за финансиране на проект по Програмата за развитие на селските райони. Дейностите са за около 700 хиляди лева.

Скитът "Свети Никола" представлява комплекс от черква, жилищни сгради и аязмо с лековита вода. Той е най-старата запазена част от манастира, но дълги години е бил в лошо състояние. Сега е напълно обновен. Църквата е реставрирана в своя автентичен вид, а иконостасът е възстановен от професионални реставратори. Самите сгради са изградени със съвременна технология, за да бъдат устойчиви, но и да запазят автентичния вид на архитектурния комплекс, посочи йеромонах Стефан.

80 души ще направят възстановка на отбраната на Троянския манастир през 1877 година

Всички ремонтни и реставрационни работи са съгласувани със Светия синод и Националния институт за недвижимо културно наследство.

Отец Стефан разказа, че скитът е основан през 1785 г. от игумена на Троянския манастир Паисий. След това е бил разрушен или опожарен и възстановен през 1812 г. Тогава е построена и църквата. Същата година е направен и иконостасът от йеромонах Киприян. "Той е изключителен най-вече с дърворезбата на царските двери. Част от иконите във времето са разграбени, а друга - са изложени в музея на Троянския манастир", каза йеромонахът.

Последният, който е служил в църквата, е архимандрит Йосиф - до 70-те години на миналия век.

В манастирския двор е гробът на хайдут Велко от Шумен, починал от раните си през 1848 година.

Скитът се намира на около 2 км от Троянската света обител, в планината. До него се стига по пешеходна горска пътека. В момента няма монаси в него, но има отговорник, който да посреща поклонниците.

Заради аязмото с лековита вода и красивата природа с богата растителност и планински гледки, винаги е имало интерес от туристите към това място. То носи хубава енергия, положителен заряд в душата на човека, добави йеромонах Стефан.

Novini.bg
285 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини