НСТС ще разгледа предлаганите промени в Трудовия кодекс

  • 14 юли 2020 06:23

  • 943
  • 2
НСТС ще разгледа предлаганите промени в Трудовия кодекс
© Pixabay

Националният съвет за тристранно сътрудничество се събира на редовно заседание днес, за да обсъди предлагани от държавата промени в Кодекса на труда. Част от тях са свързани с повишаването на глобите за бизнеса, който грубо и системно нарушава трудовото законодателство.

С промените в Трудовия кодекс се предлага да се въведе имуществена санкция и глоба от 20 до 30 хиляди лева при установени системни нарушения - освен за работа без договори, така и за неплащане на заплати и обезщетения. Тези нарушения пряко засягат работниците и ощетяват социалната система като създават нелоялна конкуренция, аргументират се от правителството.

Тристранката се събира утре

Предвидена е възможност при установено нарушение на законодателството работодателят да сключва споразумение и да намалява размера на санкцията до 70 на сто от нейния пълен размер. Това обаче няма да важи при повторните нарушения. Предлага се от осем на четири месеца да се намали изисквания стаж, за да се ползва платен годишен отпуск за работниците, които за първи път постъпват на работа.

Ако бизнесът и синдикатите са се договорили помежду си в колективен трудов договор, ще се допуска извънредният труд на работника да е до 300 часа за една календарна година. За всички останали, които не са обхванати от договарянето, извънредният труд ще остане както в момента - 150 часа годишно.

Последвайте канала на

Novini.bg
943 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2020.07.14 | 08:18

2
Тези промени са добри. Ако имаш квалификация и можеш по-добри закони да направиш отивай и ги прави. Не лай само от дивана.
XA XA XA

2020.07.14 | 06:49

1
МАХАЙТЕ СЕ И ВИЕ БОКЛУЦИ БЕЗПОЛЕЗНИ , ДА НЕ ВИ ВЛЕЗЕ СМОКА В Г Ъ З А !

Добави коментар

Водещи новини