Икономист: Нищо няма да се промени за българите от това, че сме в ERM II

13 юли 2020 09:53

Икономист: Нищо няма да се промени за българите от това, че сме в ERM II
© Pixabay
453 8

В разгара на пандемията от коронавирус в страната, когато и недоволни от управлението хора протестират по площади, дойде новината за приемането на България във валутно-курсовия механизъм - ЕRM II и банковия съюз. Дали обаче тази новина с дълга предистория носи ползи в тези несигурни времена? 

"Неблагоприятен е моментът, но няма съществено значение кога влизаме в ERM. Нищо няма да се промени, българите няма да усетят в реално изражение разликата дали сме в ERM или не. При евентуална криза би могло да има ефект, когато ЕЦБ може да ни помага", каза пред Bulgaria ON AIR икономистът проф. Красимир Петров. 

По думите му големите банки ще са под специалния надзор на ЕЦБ и ще има втора шапка на регулация.

"Не е вярно, че няма да има "падащи" банки. Ако има такива уязвими, най-вероятно те ще бъдат погълнати от други, по-големи банки. Можем да имаме понижени лихви на кредитиране и повишен достъп до западноевропейските финансови пазари", коментира той.

Според него това ще бъде и единствената по-сериозна облага от влизането ни в ERM, която ще се усети индиректно.

 

Официално: България влезе в Чакалнята на Еврозоната

 

"В условия на криза или на атака на валутния борд от ЕЦБ, ще имаме 1-2 млрд. евро, които да защитят валутния борд. Това е същественият елемент. Дебат за еврото трябваше да има, да се види какво искат хората. Чакалнята не е някакъв съществен елемент", отбеляза проф. Петров.

Той добави, че тази стъпка е добра и изгодна в този момент и за България, и за Европа.

Novini.bg
453 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
Коля

2020.07.13 | 20:21

8
И ще си чакаме във чакалнята да се събуди спящ ата красавица
блести ли ЧЕКМЕДЖЕТО

2020.07.13 | 11:11

7
и вижда ли се от МКС
хареса ми плакат от протеста

2020.07.13 | 11:10

6
eu are you blind - еп и ек се правят на луи дьо фюнес - ни чул ни видял
Нищо няма да се промени -

2020.07.13 | 11:08

5
е затва няма смисъл за обикновения гражданин щото нищо добро не го очаква
Foff

2020.07.13 | 10:44

1
6te se vdignat zaplati i pensii. 6toto kak zvu4i 150evro pensiq? Sme6no, sme6no zvu4i.

2020.07.13 | 10:49

4
Кой откраде пенсионния фонд бе, червен олигофрен?!

2020.07.13 | 10:48

3
Един комунист говори за механизмите на пазарна икономика- каква нечувана наглост само! Попитайте го този планово-стопански счетоводител с подарена титла да ви каже нещо за монетарната политика на ЕС и ще видите какво може! Влизането на страната ни в Евросъюза ще донесе не само нужната стабилност на банковата система, НО преди всичко пълното отнемането на монетарната политика от БНБ, която сега е в ръцете на олигарси, на ЧЕРВЕНИ олигарси! С еврото като национала валута идва краят на големите и лесни финансови кражби на другарЕте от БСП ! И точно тука е огромната разлика между управляващи и БСП! Ако Герб краде, то това става чрез ТРУД, трябва да направят НЕЩО, за да вземат едни пари! Отроците на БСП, , облечени в маркови костюми и бели партизански ризи, образно казано, отиват, бъркат в касата на някоя банка и вадят готовите пачки! Те тука е заровено кучето и злобата на гравиращите финансови среди около БСП! Това са и причините другарят Гадев да застава начело на опитите за държавен преврат! Не случайно БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД е казал Който плаща, той поръчва музиката! Така и привържениците на Чалгата разбират за какво иде реч! Всичко друго е разкази, различно интерпретирани от всевъзможни деятели на обществения живот!
a

2020.07.13 | 10:45

2
Ще се види колко са ни мизерни заплатките...

Добави коментар

Водещи новини