Каква е обстановката в Сливен във връзка с коронавируса?

  • 10 юли 2020 17:38

  • 1056
  • 2
Каква е обстановката в Сливен във връзка с коронавируса?
© Pixabay

Днес се проведе заседание на Областния щаб за противодействие на разпространението на COVID – 19 в разширен състав с участието на кметовете на общините от региона. На дневен ред бяха поставени за разглеждане и обсъждане темите, свързани с актуалната епидемична обстановка в област Смолян.

По данни на РЗИ, към днешна дата установените случаи на COVID-19 в област Смолян наброяват 369. От март до 30 май случаите са 43, за месец юни – 272, а от началото на месеца до 09 юли – 54. Според анализа на общопрактикуващите лекари, клиничната картина се проявява без симптоматика при 76% от заразените, около 10% са проявили симптоми по време на периода на карантина и около 14% са с изразени симптоми.

Към днешна дата хоспитализирани са 39 лица от област Смолян с установена коронавирусна инфекция – 22 в МБАЛ-Смолян, 3 в МБАЛ-Девин, 7 в МБАЛ-Мадан, 1 в Център за психично здраве-Смолян, 4 в МБАЛ-Гоце Делев и двама във ВМА.

В региона до момента са извършени около 2000 PCR-теста и над 1500 бързи теста.

Нов антирекорд! 240 са новите случаи на COVID-19 у нас

По време на заседанието ръководствата на областната и общинските болници в област Смолян докладваха, че към момента нямат затруднения с приема и лечението на пациенти с COVID-19. Благодарение на осигурения от държавата и дарения ресурс, разполагат с лични предпазни средства и дезинфектанти.

По време на дискусията, като слаби звена и потенциални опасности за разпространение на заразата, се определиха неспазване на вече въведените противоепидемичните мерки в обществения и специализирания фирмен транспорт, неносене на маски в закрити помещения и при събиране на много хора на открито.

Участниците в заседанието се обединихме около предложението през следващата седмица взаимните усилия между държавните институции и общините да бъдат насочени към засилен контрол за спазване на тези мерки, а при необходимост ще се предприемат допълнителни. Решения за това ще се вземат от сформираната от областния управител Недялко Славов работна група към Областния щаб за противодействие на разпространението на COVID – 19, която ще заседава един път седмично под председателството на заместник-областният управител Андриян Петров.

Последвайте канала на

Novini.bg
1056 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
123

2020.07.10 | 18:55

2
ЗА КОЙ ГРАД СТАВА ДУМА СЛИВЕН ИЛИ СМОЛЯН , ИДИОТИИИИИИ
BOCOVID-19

2020.07.10 | 18:00

1
ГЕРБАВАТА ЧУМА Е ПО- СТРАШНА !!! ПРИЧИНЯВА ТРАЕН ИДИОТИЗЪМ , ОНАНИЗЪМ , ПРИПАДЪЦИ И АНАЛЕН СЪРБЕЖ !!!

Добави коментар

Водещи новини