Перник гласува декларация в подкрепа на жителите на Радомир

Общинският съвет в Перник гласува единодушно декларация, в която изразява загриженост и солидарност с жителите на община Радомир, които са на воден режим.

Изхождайки от горчивия опит, който натрупахме, знаем, че решението не е по силите на една община, заявяват пернишките съветници. В документа те призовават държавните институции да предприемат необходимите законови действия преди проблемът да стане критичен.
Съветниците декларираха готовност да окажат съдействие при необходимост, съгласно компетентността си.

Общинският съвет в Перник днес разгледа искане на Общинския съвет в Радомир и кмета Пламен Алексиев за възстановяване на резервното водоснабдяване от помпената станция "Крапец" за града.

Декларацията има само морална стойност, коментира директорът на "ВиК" Борислав Иванов. По думите му Софийският общински съвет е гласувал разрешение за Перник, но там тръбите са публична общинска собственост. Тук всички съоръжения са публична държавна собственост и думата на Общинския съвет няма тежест относно експлоатацията на съоръженията, заяви Иванов. Той посочи, че 19,2 млн. куб. м е годишната консумация от язовир "Студена" за населението на Перник. За Радомир са необходими 1,5 млн. куб. м годишно, и също толкова, ако се пусне вода за "Стомана индъстри" и "Топлофикация".

Поне 70 л/сек. са необходими на Радомир, защото в момента имаме разширена зона, която през нощта е без вода, за да се снабдява водопровода от помпената станция "Крапец" от Радомир към Батановци, махалите "Андрейна", "Арбанас", с. Копаница и пречиствателната станция за отпадни води в Батановци, поясни кметът на Радомир Пламен Алексиев.

От 12 декември м.г. живеещите във високата зона на Радомир са на режимно водоснабдяване.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Кога трябва да се проведат парламентарните избори?

Кога трябва да се проведат парламентарните избори?

Избрано от Интернет