Защо институциите отказаха специална рампа за две момичета в инвалидни колички?

  • 02 юли 2020 14:52

  • 774
  • 1
Защо институциите отказаха специална рампа за две момичета в инвалидни колички?
© Pixabay

Семейство получи отказ на стълбището във входа, в който живеят да бъде поставена специална рампа за дъщеря им инвалид. Те са кандидатствали по програма "Достъпна жилищна среда за хора с увреждания". За проблема алармира брата на момичето с Детска церебрална парализа (ДЦП) - Васил Стоянов, а постът му във фейсбук веднага предизвика съжаление и възмущение.

Семейството на Васил е кандидтствало по програмата и със свой съседи, които също имат момиче в инвалидна количка. Т.е. помощта щеше да е още по-голяма, ако не беше отказана.

Ето какво разказа той:

"Сестра ми е с ДЦП. За незапознатите пояснявам, това означава Детска Церебрална Парализа. Още от раждането си не може да върви, прикована е към инвалидния си стол и е изцяло под грижата на моите родители. Освен пенсия и на няколко години нова количка никога не е получавала помощ от нашата прекрасна държава. Преди време научихме че в Социалното министерство започва програма Достъпна среда. Нашите заедно с още едно семейство от нашия вход, също родители на инвалид, решиха че може би нещата са се променили, че има светлина в тунела, и кандидатстваха. Идеята беше на стълбището към асансьора на първия етаж да сложат съоръжение със стол, което да качва и сваля сестра ми и другото момиче. Две семейства с една съдба и еднаква нужда, живеещи на едно място са рядкост. Но всички имат нужда от свобода на придвижване, свобода да могат да излязат навън или пък някак си да могат да се приберат без да се налага баща ми и майка ми например, който са страхотни и невероятни, но вече не са на 40 години, да качват сестричката ми стъпало по стъпало....

Люлка за деца инвалиди правят в София

Днес получихме писмо. Комисията към министерството отказва финансирането поради "НЕЦЕЛЕСЪОБРАЗНОСТ". Точка. Не подлежи на обжалване. Сестра ми и всички хора с нейната съдба се оказват нецелесъобразни.
Не знам дали ме е яд, дали съм гневен или просто съм отчаян от "държавата", в която живея и на която всички ние плащаме данъци. Или е всичко накуп. Не знам".

Novini.bg потърси и Министерството на труда и социалната политика (МТСП) с въпрос дали са запознати с въпросния казус и какви действия могат да се предприемат.

Борислава Бибиновска
774 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Тилия

2020.07.02 | 15:57

1
Само ГЬОНСУРАТИ И ТЪПИГЬОЗИ МОГАТ ДА ПОСТЪПЯТ ТАКА!!!

Добави коментар

Водещи новини