Има ли кой да спре и накаже виновните за помията в болниците! А дано, ама надали....

  • 01 юли 2020 11:02

  • 3062
  • 0
Има ли кой да спре и накаже виновните за помията в болниците! А дано, ама надали....
© pixabay

Чиста далавера и безочие е да хранят болните с прокиснали и развалени храни, които по тези географски ширини наричаме простичко помия. Обаче въпросът, който от часове не ми дава мира, е кой блажи от безобразието, лъснало с пълна сила в две от столичните болници - "Пирогов" и "Шейново" след репортаж на Нова тв. Няма какво да се лъжем - по подобен начин се изхранват болните пациенти и в почти всички останали обществени здравни заведения в цялата държава. Това поражда и съвсем основателното питане - докога управляващите, в чиито ръце сме поверили целият властови ресурс, ще позволяват да продължат порочностите на компроментирани инструменти като обществени поръчки, търгове и конкурси - въобще даването на публични дейности в ръцете на разни недобросъвестни шуреи и баджанаци. Опазил ме Бог да си мисля, че това се прави срещу тлъсти рушвети за чиновници и управители!

Ама точно това си мисля. Публична тайна е, че по този начин вече близо три десетилетия се обогатява една конкретна прослойка от тарикати, които никак не е трудно да бъдат конкретизирани. Ако, разбира се, контролните институции, които хрантутим благоволят да си заработят заплатите. Конкретиката днес е, че след репортажа на Нова тв, инспекторите от БАБХ взеха, че се пробудиха от летната си дрямка и спряха скандалната и доста съмнителна фирма, доставяща храна в Пирогов и Шейново ЕТ "Ира - Ирена Георгиева".

За безобразията, вършени от доставчиците на храна, по типично нашенски балкански маниер заговориха уволнени от тях работници, чиито заплати не плащали.

Като бръкнеш в джоба на някой у нас, той изведнъж провижда за истината и справедливостта. А като се разшуми в медиите, за който и да е проблем, пък се пробуждат чиновниците по контрола и обвинението. Уви, така е отколе в милата ни татковина.

По този начин разбрахме от разказа в ефир на бившите служителки, че са забърквали всякакви гадости с развалени и прокиснали продукти за немощните пациенти в т.нар. "лечебници", правели го дори за беззащитните малчугани там. След потресните признания на лишените от заплати служителки, прокуратурата обеща, че ще "погне" фирмата, "подбрана чрез конкурс" да храни болните и то в "Пирогов"!

Сн.Булфото

На нормалния човек му спира пряката реч от това безсрамие - да се хранят болни с прокиснали боклуци.

Дори някои животни се отглеждат по-акуратно и се полагат повече грижи за тях. А престоят в болниците, както е известно, далеч не е безплатен, встрани от осигуровките и правото по Конституция на безплатно здравеопазване - това са архаизми от съвсем близкото ни минало. Днес "парица е царица" навсякъде и за всичко. Очевидно и при избора на фирмите, чрез напълно компроментирани и порочни способи като обществените поръчки, търговете и конкурсите. За тях конкретна отговорност носят онези чиновници и началници, които си слагат подписите при селекцията на тази или онази фирма.

Затвориха фирмата, доставяла развалена храна за болниците в София

Виновниците затова болните да бъдат хранени с помия може и трябва да бъдат наказани.

Независимо, че ръководствата на двете директно уличени болници вече обявиха, че щели били да прекратят договорите си с дружеството, ама не сега, а после. Защото трябвало да ги оставят да работят още един месец, според клаузите на поръчката. Това за сметка на хилядите пациенти,  не на онези, които са позволили позора. Прелюбопитно ще е, ако прокуратурата предостави публични данни, както прави по отношение на други оскандалени търговци, и за бизнеса на Борислав и Ирена Радулови. Примерно - откога те имат договори с обществени институции? Кой и защо е избрал точно тях като оплакванията за доставяната храна от фирмата им не валят от вчера и днес - в болниците се пазят документи затова? Има ли други скандали, свързани с дейността на двамата? Какво е материалното им благосъстояние и каква част от него се дължи на финансиране от нашите общи бюджетни пари?

Важни са отговорите на такива и подобни въпроси, за да се изчисти мириса на помия,

който овонява обществото ни от десетилетия. А най-зловонна е тя на средните нива в управлението - в общините, болниците, училищата, въобще институциите, които ние, гражданите, посещаваме най-често и където става най-голямото разпределение на парите ни.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
3062 0

Водещи новини