Работодателите вече могат да оценяват риска от разпространението на COVID-19 онлайн

Българските работодатели вече могат да изготвят онлайн оценка на риска от разпространение на СOVID- 19, след като Европейската агенция за безопасност и здраве при работа (EU-OSHA) разработи интерактивен инструмент за целта, който беше адаптиран за България благодарение на Инспекцията по труда, съобщиха от пресцентъра на ГИТ.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 13560

Изрично е отбелязано, че информацията в него не обхваща здравните заведения, за които са налични специфични нормативни актове и указания на здравните органи.

Инструментът включва различни модули, даващи насока за основните рискове за разпространение на заразата от СOVID- 19, и мерки, които работодателят следва да предприеме за минимизирането им чрез: организацията и процедурите; управлението на работното място; насърчаването и осигуряването на възможност за спазване на хигиена; пътуването от и до работното място и пътуването, свързано с работата; работата от разстояние; външните лица в обекта; отварянето на помещенията след прекъсване дейността на обекта; организирането на срещи или мероприятия с външни лица; командировки; допълнителните рискове, свързани с конкретното предприятие. Той може да бъде използван и за обучения и инструктажи, както и за ограничаване разпространението на различни видове грипни вируси с цел намаляване на дните отпуск за временна неработоспособност заради тях.

Интерактивният инструмент за онлайн оценка на риска от разпространение на СOVID- 19 е свободно достъпен, само срещу регистрация, през OiRA платформата на EU-OSHA https://oiraproject.eu/bg/oira-tools.

На специализираната платформа са публикувани множество интерактивни инструменти за онлайн оценка на риска в различни сектори и икономически дейности, предназначени за подкрепа основно на микро- и малките предприятия. Най-много - 41 бр. инструменти, са разработени от България. Помощник-инспектори, назначени по проект "Оптимизация и иновации в ИА ГИТ" във всяка Дирекция "Инспекция по труда", могат да демонстрират на работодателите или на техни представители функционалностите на инструментите.

Проектът е финансиран по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" (ОПРЧР), съфинансирана от ЕС чрез Европейския социален фонд. От всички инструменти на български език, 33 бр. са разработени по проект "Превенция за здраве и безопасност при работа", изпълняван от ИА "Главна инспекция по труда" и също финансиран по ОПРЧР.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 13560

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Намирате ли за необходимо закупуването на още осем изтребителя F-16 от САЩ?

Намирате ли за необходимо закупуването на още осем изтребителя F-16 от САЩ?

Избрано от Интернет