Деница Сачева: Кодексът на труда ще продължи да се усъвършенства

  • 29 юни 2020 12:06

  • 780
  • 7
Деница Сачева: Кодексът на труда ще продължи да се усъвършенства
© Булфото

Министърът на труда и социалната политика Деница СачеваДеница СачеваДеница Сачева е родена на 2 ноември 1973 г. в гр. София. От 2017 г. до декември 2019 г. е очаква да бъде направена решителна крачка по отношение на усъвършенстване на трудовото законодателство. След среща с лидерите на КНСБ и КТ "Подкрепа", на която беше връчена подписка от страна на синдикатите с искане за промени в трудовото законодателство, министър Сачева припомни пред журналисти, че вече социалното министерство предложи промени в Кодекса на труда. Някои от тях са отразили и исканията на синдикатите в подписката.

Националната подписка е събрала 101 586 подписа на работещи българи. В нея се настоява за нормативни промени, чрез които да се постигне: значително увеличаване на заплащането за нощен труд и за време на разположение като функция от минималната работна заплата за страната; въвеждане на сумирано изчисляване на работно време само за производства с непрекъсваем /непрекъснат/ технологичен режим на работа; гарантиране на реалното отчитане и заплащане на положения извънреден труд при сумирано изчисляване на работно време и увеличаване на заплащането му на 75 на сто /в почивни дни/ и 100 процента /на официални празници/.

Диалогът по промените в Кодекса на труда ще продължи, тъй като темите, свързани с работното време, с отпуските и с почивките са едни от темите, които са важни по отношение на регулацията на пазара на труда. Част от предложенията по отношение на сумираното изчисляване на работното време са намерили отражение в предложените промени на Кодекса на труда, като намаляване на времето от шест на четири месеца, по отношение на нощния труд също беше направена стъпка напред, коментира министър Сачева.

До края на юни се приемат заявления по схемата 60/40

Подготвя се финансовата обосновка на наредбата, с която ще се регламентират промените, като се предвижда от 1 януари 2021 година допълнителното възнаграждение да бъде 0,15 на сто от минималната работна заплата, но не по-малко от един лев. Предстои този нормативен акт да бъде приет от МС още в следващия месец.

Лидерите на КТ "Подкрепа" и на КНСБ Димитър Манолов и Пламен Димитров поискаха и ограничаване на нощния труд. Според Манолов е добре, че има стъпка напред по отношение на заплащането за нощен труд, но исканията на синдиката са добавката да е в процент от основната, а не от минималната заплата. Той припомни, че нощен труд полагат около 400 000 души.

Последвайте канала на

Novini.bg
780 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
сачева

2020.06.29 | 16:35

7
нестава и за *** за зеле камо ли за министър
Мутро-синята власт е от негодници и бездарници,

2020.06.29 | 13:26

6
какво могат да "усъвършенстват" тиквениците, станали за смях пред Европа, начело с резилния си бос Тиквата. Мария Капон, освиркана като дигитален евро-комисар, не разбирала нищо от компютри. Помните големия гаф на седесарската гъска Румяна Желева за евро-комисар. Те-намушкам Петкова, министър на енергетиката: "Не разбирам от енергетика, аз съм финансист". За синята кекерица Румяна Бъчварова още се носят майтапи в МВР, а тъпата седесарска пу.тка Цвета Kaраянчева така и не разбра къде се намира Русия.
След 31г. "само СДС" и "усъвършенстване"

2020.06.29 | 13:20

5
на Трудовия кодекс в полза на СДС-престъпниците, обрали народното имущество, направили от развиващата се някога НРБ най-бедната страна в Европа, отново ще усъвършенстват. СДС престана да съществува, но сините кърлежи продължават да пият кръвта на народа, залепили за мутренската партия. Всяко "усъвършенстване" до сега е водило до обедняване, това ни чака и сега.
Улаавия от Новини.бг отклонява вниманието

2020.06.29 | 13:14

4
на малкото читатели на тая НЕТ-помия от разложението до което костовизмът и тиквизмът докараха службите, на които плащаме заплати за да се борят с престъпността и да пазят моралния облик на нацията, а там са престъпници, корумпирани до крайност.
Вирусът "синята идея" прояде службите

2020.06.29 | 13:11

3
и право-охранителните органи: Шефът на Военната разведка - корумпиран, осъден, шефът на НСО - корумпиран уволнен, шефът на на Борбата с корупцията - корумпиран до уши, уволнен, пратен посланик докато се размине скандала, шефът на Митницата, корумпиран, а сега и ГДБОП - корупция да немай-къде, играли на "лошото и доброто ченге" за да рекетират гражданството.
Петко Българина

2020.06.29 | 12:53

2
И така го променяте,че никой да не взима пенсия след 10години,крадливи изчадия.

2020.06.29 | 12:33

1
dokoga -ei pisna ni

Добави коментар

Водещи новини