Алармират за незаконен строеж в Природния парк Странджа

  • 12 юни 2020 18:13

  • 755
  • 0
Алармират за незаконен строеж в Природния парк Странджа
© Уикипедия

Асоциацията на парковете в България подаде сигнали до Община Царево, РДНСК-Бургас и РИОСВ-Бургас във връзка с поредната незаконна постройка, изникнала в границите на Природния парк "Странджа".

Строежът се намира в местността "Поляните" в Синеморец. Това съобщи Тома Белев, председател на Асоциацията.

Според анализа, направен от природозащитната организация, започналият строеж е незаконен, тъй като противоречи на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие /ЗУЧК/и Закона за биологичното разнообразие.

РИОСВ-Бургас ще наложи глоба за строителството в Синеморец

Строежът нарушава ЗУЧК, защото се провежда извън разрешения период за строителство в Синеморец, определен със заповед на кмета на Община Царево. В препис-извлечение от заседание на общинския съвет в Царево става ясно, че във връзка с извънредната ситуация с COVID-19 срокът за строителство е удължен до 15 юни. Такова изменение обаче важи единствено за курорти от национално значение, какъвто Синеморец не е, посочиха от Асоциацията. От там информираха, че бъдещата сграда надвишавала ограниченията за параметрите в "Зона А", определени в закона.

В областта, в която се строи, има забрана за строителство и поради липса на действащ Общ устройствен план на Община Царево - новият Общ устройствен план е върнат за преработка, а предишният е спрян със заповеди на Министерството на околната среда и водите и на Министерство на регионалното развитие и благоустройство. Това е поредният опит да се заобиколи закона. От друга страна, постройката е в нарушение и на Закона за биологичното разнообразие,тъй като имотът попада в две защитени зони по Натура 2000, а в решението на РИОСВ е посочено, че се уврежда приоритетно природно местообитание, което не е допустимо за вила, къща или хотел, обясниха от Асоциацията.

Последвайте канала на

Novini.bg
755 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини