"Напоителни системи" признаха за продаваните за скрап тръби

  • 11 април 2012 17:04

  • 792
  • 0
"Напоителни системи" признаха за продаваните за скрап тръби
©

Изпълнителният директор на "Напоителни системи" Стойко Ганчев опроверга обвиненията на депутата от Коалиция за България Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за.

На извънредна пресконференция Ганчев обясни, че дружеството всъщност продава за скрап 17 000 тона черни метали, а не 15 000, както по-рано днес съобщи Нинова, като уточни, че се продават тръби, които повече от 10 години не са използвани и са корозирали. На много места големи парчета от тръбопроводите са рязани от крадци. Очакваните постъпления от тази операция са за около 6-7 млн. лв.

Преди промените "Напоителни системи" е обслужвала площи в размер на 7.5 млн. декара, докато в момента годишните заявки са за 350 до 400 хил. декара. "Сами разбирате, че при спад на дейността с близо 20 пъти е нормално да помислим какво да правим с тези активи, върху които се трупат амортизации", каза Ганчев и добави, че в тази връзка е направен план, който предвижда нарязването на неоперативните съоръжения и предаването им за скрап.

"Дружеството не премахва оперативни активи. Няма как да режем клона, върху който седим. Сделките се извършват чрез Софийската стокова борса и са съвсем открити. Ние сме поели ангажимент пред борсата да предадем 15 хил. тона черни метали, а ако не го направим, ще имаме неустойки в размер на 200 лв. на тон", заяви шефът на "Напоителни системи", като поясни, че цялата операция се прави с цел да бъдат набавени необходимите средства за текуща издръжка на предприятието и за възможни инвестиции. По думите му, дружеството е получило подкрепа за тези действия и от синдикатите в лицето на КНСБ и КТ "Подкрепа".

В момента предприятието има 1.5 млн. лв. просрочени задължения към "Лукойл България". Погасени са близо 1.8 млн. лв. задължения към НАП от встъпването на новото ръководство.


 

Константин Тодоров
792 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини