През есента психиката ни ще е най-уязвима след социалната изолация

  • 07 юни 2020 21:34

  • 24475
  • 3
 През есента психиката ни ще е най-уязвима след социалната изолация
© Pixabay

Според проучване на психолози у нас, по време на социалната изолация сме сънували повече от обичайното в опит да преодолеем необичайната ситуация. Дългосрочните ефекти от тези стресови месеци обаче според специалистите ще усетим през есента, въпреки че и сега има увеличение на тревожните разстройства, предава БНТ.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32982

Наситените събития навън и социалните ограничения провокират две базови реакции според психолозите - тревожност и загуба на смисъл. Особено ако вече нямаш работа или вирусът е повалил твой близък.

"Едно преживяване, което би могло в един широк смисъл да бъде разглеждано като посттравматично-стресово разстройство.

На повърхността излизат проблеми, които иначе може да не се проявят, но необичайната ситуация изиграва ролята на катализатор за потиснатите отдавна страхове. Те се насъбират, те са като мъгла, която бавно идва и постепенно обзема целия ти свят.

Много често симптомите, които имаме всъщност са насочени към това дали достатъчно добре живеем живота си.", смята психотерапевтът Детелина Стаменова.

Механизмите за справяне с подобна психична травма често преминават през сънищата. Според проучване сред 400 българи 70 % от тях казват, че са започнали да сънуват много по-често. Защитна реакция е и пълното отричане на възможността за зараза, смята Детелина Стаменова.

Студените дни през есента ще върнат спомените за преживяното тази пролет. И тогава този страх от самотата, който се случи за мнозина ще стане още по-голям.

Съчувствието към другия според психолозите всъщност може да запази психичното ни здраве.

 

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
24475 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
бх

2020.06.08 | 03:02

3
Боли ме фара за мерките и психическите проблеми на податливите. Те ако не се психират от това, ще е от нещо друго. В природата вакуум няма.
Lenna

2020.06.08 | 02:24

2
Искаш ли да си намериш жена за една нощ? Влез в == Sexcris.Com

2020.06.07 | 22:10

1
Ами защо си се изолирал,оди при баща си да ти бие два шамара да ти се намести психиката.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини