Работи ли тол системата и ще има ли отново протести на транспортния бранш?

  • 03 юни 2020 18:43

  • 1300
  • 2
Работи ли тол системата и ще има ли отново протести на транспортния бранш?
© Getty Images/Guliver (архив)

Резултатите от работата на тол системата дават основание за оптимизъм.

Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ проф. Олег Асенов, член на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“. Системата за отчитане на преминаването на тежкотоварни превозни средства по Републиканската пътна мрежа започна работа в началото на март. По думите му целта е била да се събират по 1 млн. лв. на ден от тол-такси. Отчитайки по-слабото пътуване през изминалите месеци заради пандемията, в хазната са влезнали около 9 млн. лв. на месец. 

„Автобусният бранш понесе много сериозни загуби заради невъзможността на пътници да пътуват. Първите три месеца, в които ние събирахме средно по 9 млн. лв. показаха, че системата е работоспособна и при една рестартираща се икономика – във втората половина на този месец ние ще започнем нов диалог с нашите партньори от транспортния бранш, за да можем да анализираме резултатите“, допълни Асенов. 

Той обясни, че приходната част на тол системата има три основни параметъра – пътната мрежа, тарифата и взаимодействието на отделните тарифни числа. „Ние имаме три елемента, които в дискусия с нашите партньори ще ни покажат какви да бъдат бъдещите ни стъпки в развитието на тол системата“, каза още представителят на АПИ.

АПИ: 35 541 български камиона и автобуса са с активирани бордови устройства и GPS тракери

Проф. Асенов уточни, че по време на извънредното положение са били в непрекъснат диалог с превозвачите. За това говори и фактът, че 56 хил. превозни средства вече са оборудвани с бордови устройства за електронно таксуване. Той добави, че единичните пътувания за този период са били приблизително 950 хил. 

Представителят на АПИ беше категоричен, че няма отново да се стигне до протести от транспортния бранш.

Филип Епитропов
1300 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2020.06.04 | 06:00

1
нищо не работи .

2020.06.04 | 11:21

2
Особено ти.

Добави коментар

Водещи новини