Почина шефът на борбата в Европа Цено Ценов

  • 31 май 2020 22:25

  • 1205
  • 0
Почина шефът на борбата в Европа Цено Ценов
© Булфото

На 80 години почина шефът на европейската борба Цено Ценов.

Това става ясно от съболезнователен адрес изпратен от министъра на спорта Красен Кралев до смейството и близките на Цено Ценов. Ето какво е нписал спортният министър:

"С голямо прискърбие научих вестта за кончината на Цено Ценов. Приемете моите най-искрени съболезнования!

Напусна ни един достоен човек, който посвети живота си на спорта. Напусна ни мой приятел и голям спортен ръководител. Цено Ценов беше мъдър човек, балансьор, ерудит и администратор от най-високо ниво с огромен опит, доказан авторитет в световната и европейската борба. Уважаван навсякъде той допринесе за имиджа на българския спорт. За него моралът и достойнството бяха сред водещите ценности за човека. Напусна ни личност, която може да служи за пример на всяко едно поколение.

Почина Лъчезар Кацарски

Цено Ценов управляваше дейността на Европейската федерация по борба в продължение на 24 години. През петте си мандата като президент той работеше неуморно за развитието на любимия си спорт, като беше фактор в централата още от нейното основаване през 1978 г. През 2002 г. Ценов беше избран и на ръководна позиция в управата на Международната федерация по борба, за да заеме по-късно и поста вицепрезидент.

Цено Ценов беше сред авторитетите на ръководни постове и в българския спорт. Бивш председател на Българската федерация по борба, дългогодишен член на Българския олимпийски комитет и изпълнителен директор на Фондация "Български спорт”. В началото на тази година имах честта да му връча най-високото държавно отличие в областта на спорта - “Венец на победителя”, като доказателство за огромната заслуга, която има към развитието на родния спорт.

Загубата на личност от неговата величина предизвиква огромна скръб. Напусна ни един от най-големите деятели на българския спорт.

Поклон пред светлата му памет!".

Екипът на Novini.bg също изказва съболезнования на семейството, близките и приятелите на Цено Ценов.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1205 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини