Проф. д-р Радка Аргирова пред novini.bg: Нямаме доказателства, че е възможна втора вълна на заразяване

  • 29 май 2020 09:08

  • 4037
  • 0
Проф. д-р Радка Аргирова пред novini.bg: Нямаме доказателства, че е възможна втора вълна на заразяване
© личен архив

Коментар на проф.д-р Радка Аргирова, д.м.н., председател на Националното научно дружество по клинична вирусология, уважаван медицински експерт, за развитието на пандемията от коронанавируса у нас, затова трябва ли да се тревожим и очакваме ли втора вълна от заразата с коварния вирус. Проф. Аргирова има дългогодишен научен и практически стаж като вирусолог, особено в областта на HIV, ретровирусите и онкогенните вируси. Тя е член на Международното дружество за СПИН (International AIDS Society), също на Европейската клинична асоциация по СПИН ( European AIDS Clinical Society). Председател е на Медико-биологична секция към Хумболтовия съюз в България (от 2010 насам).

Да очакваме ли втора вълна в близките месеци от зараза с коронавируса

"Първо нека да конкретизираме, че първата върна на пандемията от коронавируса все още не е напълно отшумяла. Всеки ден от Националния Оперативен Щаб докладват за нови заразени. Разбира се, че нараства броят на излекуваните и преминали успешно през инфекцията. Въпреки всичко бих искала да подчертая, че все още сме далече от елиминиране на коронавируса.  Вирусолозите следим процесите и сме наясно какви изменения настъпват с този вирус, който е склонен към промени, но все още нямаме доказателства, че е възможно да се разгърне втора вълна на заразяване. Такива основания в чисто научен аспект няма.  Разбирам, че много се коментира подобна опасност, но 

не виждам никакви признаци от страна на вируса, че той ще се завърне. 

Твърдя това само при условие, че хората действително разбраха, че трябва да спазват определени противоепидемични мерки, които ни спасиха от по-сериозна епидемия и разпространението й, каквото се случи в Италия, Испания и др.държави. Нямам основание да смятам, че ще има втора вълна, но да не забравяме, че 

в края на октомври се очаква първа начална грипна вълна

Пикът й е през януари - февруари, но хората започват да се готвят за нея по-рано – имам предвид имунизиране срещу сезонния грип още през септември. Очаквам, че т.г. мнозина ще си говорят и за коронавируса, че ще се паникьосват дори излишно. Но вече имаме диагностика, която разграничава двата вируса и е възможно, Слава Богу, да се постави правилната диагноза. Това е много важно, тъй като признаците на двата типа заболявания са еднакви, но коронавирусът в повечето случаи засяга доста по-сериозно цялата дихателна  система.

Д-р Александър Симидчиев пред novini.bg: Пандемията показа колко малко се слушаме едни други

Моят призив е: спазвайте хигиенните мерки, дистанцията, дезинфекцията и носете маски 

Ако имате оплаквания, отивайте на лекар, диагностика има и се надявам да преминем по-леко през грипните сезони. Маската е механична преграда и аз препоръчвам да се носи на обществени места.

Безопасен ли е вирусът за човек, който има изградени антитела

Това е въпрос с труден отговор, защото има едно ново изследване, което показва, че трайността на действието на антителата не е продължителна. Някои специалисти говорят за три, други за 6 месеца, но това показва, че имунитетът срещу коронавируса не е доживотен като при някои други заболявания. Всичко това ме навежда на мисълта, че повторна зараза от този тип вирус ще е възможна само, ако той е силно изменен генетично. Ако последното твърдение е вярно и ако  се надяваме на създаването на ваксина срещу този вирус, то  и тя ще е само за известен период от време. 

В началото на идната година, около март-април ще имаме първата ваксина срещу коронавируса, 

активно се работи върху няколко  варианта. Младият организъм се справя много по-бързо с вируса, затова не бива да има паника сред младите хора. Повечето от тях имат здрави, добре функциониращи имунни системи, хранят се правилно, здравословно, спортуват, нямат придружаващи заболявания. Мерките срещу инфекцията, които бяха взети у нас, са рационални. Предстои анализът на предприетите мерки  и тепърва ще се изясни дали с някои от тях не се попрекали като продължителност и интензивност. Във всички случаи обаче аз лично смятам, че е по-добре мерките да са малко по-тежки и продължителни при докладвания в световен мащаб висок риск от заразяване. Време е хората да се успокоят, тъй като бумът на заразата очевидно отшумява, това се вижда от всички, мерките вече се облекчават. Трябва да преминем към по-спокоен начин на живот, хората да се върнат към възстановяване на своите всекидневни занимания, за да тръгне напред и икономиката ни".

Последвайте канала на

Аделина Делийска
4037 0

Свързани новини

Водещи новини