Експерт от МОН: Опасността не е преминала. Вкъщи е най-сигурно за децата

  • 21 май 2020 19:39

  • 25591
  • 10
Експерт от МОН: Опасността не е преминала. Вкъщи е най-сигурно за децата
© Кадър: БНТ

В анкетата на МОН са участвали повече от 50 000 родители. 38% от тях заявиха готовността си да пуснат веднага децата си. Това каза Евгения Костадинова, директор на дирекция „Съдържание на предучилищното и училищното образование" към МОН.

"За всички ни е ясно, че опасността от заразяване не е преминала. И ние горещо се обръщаме към всички тези, които могат да задържат децата си вкъщи. Вкъщи е най-сигурната среда за децата", коментира тя в предаването "ПитайБНТ".

Красимир Вълчев каза какво ще стане, ако в детската градина има случай на COVID-19

Костадинова посочи, че у всички има притеснение дали събирането на деца на едно място не е предпоставка за повишаване на заболевамостта. От опита в други държави обаче се вижда, че това не се случва.

Цвета Брестничка от Асоциация "Родители" отбеляза, че хубавото в създалата се ситуация е, че няма никаква принуда за родителите. Яслите и детските градини ще са отворени за тези, които решат да ги пуснат, посочи тя.

Беше коментирано, че ще се вземат всички необходими мерки за сигурност в яслите и градините, но родителите също са тези, които трябва да имат висока отговорност не само за здравето на собственото си дете, но и за чуждото. 

Отбелязано беше, че освен с маски, персоналът ще бъде и с шлемове. Според психолигвиста Стела Богомилова промяната във външния вид на педагозите и помощния персонал може да стресне децата, които 2 месеца не са виждали госпожите, които се грижат за тях. 

Последвайте канала на

Novini.bg
25591 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар
Х

2020.05.21 | 21:14

3
Като не е преминала опасността,защо отваряте градините?Как си мислите,че ще се опазят тези деца?Ще си играят две по две в различни краища на стаята,няма да контактуват едно с друго и учителките до тях маскирани с шлемове и ръкавици ще стоят до тях да ги контролират.За какво говорим и изобщо как измисляте тези простотии ,просто незнам.А ако стане нещо,ще глобявате учителките и директора за неспазване на хигиенни изисквания.
An

2020.05.24 | 21:47

10
Както глобяват всички останали - Магазини- когато клиент е влязъл без маска и не са видели "пъдарите- касиерки- стоковедки-охрана-и т. н." служителки...Всички сме в една и съща ситуация. Как очаквате - предвид ситуацията- родителите да работят целодневно, а децата им да се обгрижват сами?! Сменете професията, ако е страшно.. Така поне ще стане ясно на всички- има ли дефицит в съответната професия и ниша или колко възрастен е персонала.. Но така- хем са на на работа ( платен отпуск и т.н.) и на родителите се казва - нямя проблем- който иска има кой да му гледа и учи детето- хем - .. няма.. На всичко е ясно как няма вариант едновременно да работиш и стоиш до 1ви-7м8 клас ученик и да го обгрижваш и следиш.. За това и има училища.. Иначе щяхме да си ги гледаме и работим едновременно и да няма нужда изобщо от ясли,градини и училища.... Ама не става..
Обаче

2020.05.24 | 11:46

9
Тихичко,ще се промъкне декларацийка,с която ще се подмени родителската отговорност за вземане на всякакъв вид тестове от децата и учениците.Тихичко ще се приеме и закон за намеса на полицията и армията,за спазване на медицинският ф-зъм...Спомняте ли си табелките"родителите дотук"на вх.на д.градини.Разбирате ли как се отнемат родителските права,как става това технически.Концалагер от висш порядък са тъмните ни бъднини
Към критикарите без имена

2020.05.22 | 00:15

6
Знаете ли колко губи един учител с първа професионално квалификационна степен докато си седи вкъщи и отпускът му изтича в учебно време? Приблизително 150 лева с всички останали добавки. За един месец. А изминаха два и половина. Смятайте. Това, че децата са в МОЛ - овете е безотговорност на родителите, но защо ще се рискува живота и здравето на хората от персонала на яслите и градините, които също имат деца, възрастни родители и близки хора?
Именит аноним

2020.05.22 | 08:26

8
Защото животът крие рискове. И преди короната хората умираха, стига сте се правили на луди. Лекарите, работниците, полицаите да не са по- малко хора от вас? Не може да кажеш "Абе вие сте длъжни да ни лекуват и пазите, ама ние не сме длъжни да се занимаваме с децата ви, защото не искаме да си рискуваме здравето". Като ви е страх, на пуснете и се хванете на друга работа.
Lessa

2020.05.22 | 02:47

7
Добре дошли в най-добрия сайт за запознанства --- Sexcris.Com

2020.05.21 | 21:36

5
КРАВО ПРОСТА,ТОГАВА КАЖИ НА КРАСЮ ЦЪРВУЛА ДА ПОЧВА ДА ОБИКАЛЯ МОЛОВЕТЕ КАТО ГЛУХА КУЧКА,ЗАЩОТО 90% ОТ ДЕЦАТА СА ТАМ.

2020.05.21 | 21:30

4
Хареса си им да стоят вкъщи и заплатаката да си тече децата не заразяват особено малките за това в цял свят отвори градините.

2020.05.21 | 20:29

2
БРАВО!
нямат

2020.05.21 | 19:44

1
край тези соросоидни лелки.

Добави коментар

Водещи новини