Вижте всички препоръки за връщането на децата в яслите и градините!

  • 20 май 2020 21:26

  • 24434
  • 1
Вижте всички препоръки за връщането на децата в яслите и градините!
© Pixabay

Връщането на децата в яслите и градините е съпъствано с голяма полемика. От Министерството на здравеопазването предоставиха възможност на кметове да решат откога и кои точни забавачки ще стартират отново приема на малчуганите след края на извънредното положение.

Изготвени са обаче препоръки за работата с децата, които са задължителни. Препоръките са записани в 9 страници.

Безопасността, опазването и защитата на децата са от първостепенно значение в работата на детските градини/ясли е основен приоритет.

Макар че детските градини/ясли се отварят за посещение от всички деца, в настоящата ситуация единствената сигурна и безопасна среда с гарантирана физическа дистанция е домашната, затова е препоръчително децата, за които има възможност да се грижи възрастен, да останат вкъщи. 

Родителите очакват с нетърпение решението за яслите и детските градини

Подновяването на посещението на детска градина/ясла може да стане само по желание на родителите и с изричното условие, че са запознати и декларират, че ще спазват новите правила за работа на детската градина/ясла, за което подписват декларация по образец еднократно при подновяване на посещението на детска градина/ясла от детето.

Родителите трябва да измерват всяка сутрин температурата на децата си и да не ги водят на детска градина/ясла, когато забележат признаци на заболяване и/или измерят температура по-висока от 37,3 градуса.

По отношение на хигиената в сградата се очаква:

- проветряване на всички помещения често за поне 10 мин – сутрин пред пристигане на децата, по време на излизане на децата, по време на следобедната почивка, при почистване на помещенията и в края на работния ден;  дезинфекция на помещенията се извършва поне 4 пъти дневно;

- почистване на тоалетните с почистващи препарати и дезинфекцирането им поне два-три пъти дневно;  предоставяне на индивидуални съдове за хранене и за пиене на вода, които се почистват непосредствено след всяка употреба;

- трапезната посуда и приборите за хранене се подлагат на почистване и химиотермодезинфекция, след всяка употреба;

- почистване на маси, столчета и други повърхности и точки за контакт най-малко два пъти дневно;  недопускане да се внасят на стоки и предмети от родителите в детската градина/ясла (вода, салфетки и др.);

-недопускане да се използват на плюшени играчки;

- миене на играчките с топла вода и сапун, отвътре и отвън, поне два пъти дневно. 

Ето я заповедта, с която се отварят детските градини у нас на 22 май

Приемът в детската градина/ясла се извършва по предварително оповестен график/ред, при необходимост и в по-дълъг интервал от време, а ако климатичните условия го позволяват – на двора или на специално обособено пространство, осигуряващо отстояние на най-малко 2 м между семействата, като не се допуска влизането на придружителите на децата в сградата на детската градина/ясла.

Към препоръките е изготвен и Протокол при съмнение или случай на COVID-19 в детската градина/ясла.

Подробности за препоръките може да видите тук

Novini.bg
24434 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Lessa

2020.05.21 | 02:41

1
Добре дошли в най-добрия сайт за запознанства --- Sexcris.Com

Добави коментар

Водещи новини