Строителството на АМ "Хемус" е спряно в два участъка заради археологически разкопки

  • 14 май 2020 12:45

  • 5560
  • 0
Строителството на АМ "Хемус" е спряно в два участъка заради археологически разкопки
© Булфото (архив)

Строителството на автомагистрала "Хемус" е спряно в два участъка между п.в. "Боаза" и п.в. "Дерманци" в Ловешко, заради археологически разкопки, които трябва да бъдат извършени там, съобщи за БТА областният управител на Ловеч Ваня Събчева.

По думите ѝ, след официално запитване до Агенция "Пътна инфраструктура", от там са информирали, че на 8 май е публикувана покана до Националния археологически институт с музей при БАН за извършване на пълни археологически проучвания на два обекта в участък на автомагистрала "Хемус" на територията на Ловешка област.

Влагат близо 2,4 млн. лв. в археологически проучвания на пътни обекти

Единият е в района на п.в. "Боаза" при село Брестница. За него се счита, че е от римски период - от средата на 2 до средата на 3 век. Вторият обект е между селата Торос и Дерманци и е регистриран като ранносредновековен металургичен център. Обектите са открити в края на миналата година.

До 15 май е срокът за постъпване на предложения за извършване на археологическото проучване, което ще продължи 60 дни. Строително-монтажните работи в тези участъци ще бъдат възстановени след получаване на протокол от Министерството на културата за освобождаване на терена за строителство.
 

Последвайте канала на

Novini.bg
5560 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини