Извънредното положение свърши, връщаме се в обичайно тревожната "обстановка"

  • 13 май 2020 14:50

  • 5952
  • 0
Извънредното положение свърши, връщаме се в обичайно тревожната "обстановка"
© булфото /архив/

Извънредно тревожно ми е в последният ден от извънредното положение, обявено заради коронавируса и плавно преминаващо в "извънредна обстановка", както повелява извънредно гласуван закон. Тревожно ми е не за друго, а защото малоумниците и престъпниците не се спират да безобразничат дори в условия на карантина и строг контрол. Ето, в Пловдив миналата нощ някакъв лумпен се напил и помел 6 паркирани автомобила на спящи мирни и образцови граждани, както се казваше в една култова родна кинолента. Друг негов побратим по чашка пък се натряскал и смазал от бой свой съселянин в харманлийското село Браница. През април по подобен начин малтретираха възрастни хора и в село Трилистник, в Казанлък и къде ли не още - десетки са тези случаи в последните години. Извънредното положение свършва днес и се връщаме към обичайно тревожното и несигурно наше всекидневие.

Няма и месец от кървавата и нелепа катастрофа навръх Великден, когато един дрогиран млад мъж уби в катастрофа тв журналистът Милен ЦветковМилен ЦветковМилен Цветков е роден на 30 юли 1966 г. в София. На 19 април 2020 година е убит при катастрофа. Завършва, а пътни произшествия се множат, предизвикани от безотговорни опиянени от разни субстанции млади мъже. До тях явно не стигат никакви поуки, равносметки и заплашаващи мерки. Така миналата нощ 21-годишен зашеметен шофьор помете 5 паркирани коли в Пловдив. По свидетелски показания водачът е бил на мотика, но тепърва ще ства ясно дали от алкохол или от наркотици. Добре, че все пак е било нощно време, та този път се разминахме без човешки жертви. Другите са поправими.

Сийка Милева: Доживотен затвор за пияните и дрогирани шофьори, причинили смърт на пътя

Случката в Пловдив става часове след като гласът на Главния прокурор обяви, че институцията иска по-строги наказания за безотговорни джигити на пътя, а максимумът да е доживотен затвор. Джигитът в града под тепетата сигурно се е опиянил от стрес и мъка, поради заплахата.
Иначе е важно да припомняме винаги, че България е на първо място в ЕС по броя на жертвите на пътя. Според данните на Евростат при катастрофи загиналите у нас са 700 души. А високата скорост е основна причина за пътните произшествия, според експертите.

Ще има ли справедливо наказание за убиеца на Милен?

Пак те от години бият тревога и за ужасяващата битова престъпност, която мори възрастните хора по селата, които стават все по-пусти и безлюдни. След като някакъв пияница преби пенсионер за 200 лева и го прати в болница, в харманлийското село Браница пристигна лично Главният прокурор Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във и разпореди акция там.

Роми пребиха болен старец за 25 лева
Вярно е, че са малко излишни акциите след някой такъв пореден случай. Също толкова вярно е обаче, че няма как до всеки пиян и надрусан българин да има назначен по един пазител на реда. Същевременно е дразнещо безразличието и непукизма на някои родители, на съседите, на разните там граждански активисти, към съдбата на цяло едно поколение, възпитавано в незачитане на правилата и на живота на другия. Ако всичко това продължи по сегашните тертипи, не ни очаква нищо повече от досегашното тревожно и несигурно статукво, в което оцеляването е въпрос на късмет.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
5952 0

Свързани новини

Водещи новини