Кметът на Перник за скъсването на дигата: Гледката на място беше ужасяваща

  • 08 май 2020 07:46

  • 1202
  • 2
© Булфото (архив)

Министерството на околната среда и водите проверява каква е степента на замърсяване на река Струма след скъсването на дига на шламохранилище в ТЕЦ-"Република". Заради наводнението 30 души, които живеят в квартал до мястото на инцидента, бяха евакуирани. Районната прокуратура в града разследва инцидента.

Няма пострадали, както и силно засегнати къщи.

Прокуратурата в Перник започна разследване за скъсаната дига

"Гледката на място беше ужасяваща - голямо количество черна вода се изливаше в дерето на кв. "Калказ". По най-бързия начин бяха сезирани институциите. Създадена бе организация за частична евакуация", коментира пред БНТ кметът на Перник Станислав ВладимировСтанислав ВладимировСтанислав Владимиров е роден на 30 декември 1978 г. в София. Завършил е средното си образование в

Водата се е отекла в утайник, който има съоръжения, които с отвеждащи тръби са насочили водата към р. Струма. Реката е засегната, очакват се да излязат пробите на РИОСВ. Доброволци са направили обход до яз. Пчелина. Черната вода е стигнала до малко преди Радомир. Няма умряла риба.

Първоначалните коментари са, че в тази вода единственият примес е пепелта, която остава от изгарянето на въглища, така че не би трябвало да има опасност за здравето на хората.

"Това шлемохранилище трябва да бъде по най-бързи начин рекултивирано. То ще бъде затворено. Върви се към бърза рекултивация и Топлофикация-Перник да премине към инвестиции в посока газифициран", каза Владимиров.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1202 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Таня

2020.05.08 | 09:45

2
Река Струма, дето им напълни язовира не заслужаваше този подарък! Природата ще им го върне на перничани, щом си траят.

2020.05.08 | 09:21

1
Постановка

Добави коментар

Водещи новини