Мутафофили и мутафофоби

  • 05 май 2020 12:29

  • 5100
  • 0
Мутафофили и мутафофоби
© булфото/архив/

Всички хора де що имали дори и капка акъл в главата се били разделили на Мутафофили и Мутафофоби. Сине, исках да ти разкажа за това време. Дядо ти е герой. Този с бръснатите вежди и лифтинга. Този, който те гледа с ококорените очи и с котешката муцуна с мустачки и ушички. Същият!
    
Дядо ти е оцелял в най-жестоката пандемия - Ковид 19. Ти знаеш ли какво е било?
    Всеки ден са съобщавали броя на заболелите и на умрелите. Днес един, утре един… Понякога нула, но от това е ставало още по-лошо, защото очакването за смърт не отминавало.
Имало е репортажи от чужбина… И там ужас, ужас, ужас. Хората нямали време от инфаркт да умрат от ужас. А който умирал от инфаркт, го пишели с коронавирус, за да бъде герой.
    Ако си чувал за битката при Сталинград – било е същото, ама Сталинград е бил само един град, а при короната е воювала цялата планета. Банки отпускали кредити, безработни се самоубивали, пенсионери мрели от глад и ужас да не се докоснат до заразата. Дори някои си правили татуировки, с които да се пазят от напастта. Ако си спомняш черепа с кръв на задника на баба ти, който сега прилича повече на палачинка с конфитюр – от тогава е.  
    Това било времето, в което всичко се е наричало със собствените си имена.  Мисирките били мисирки, калинките калинки а тулупите – тулупи.
    Дядо ти е бил задължен да ходи с маска. Влизали са в магазините по един. Киното е било затворено. Нямало е едно кафе къде да изпие, а разходките в парка били забранени и глобите надвишавали половин годишна заплата.
    Хората са умирали и в Сталинград, но там е било разбираемо. Излезеш от окопа, гръмнат те и готово.
    А при короната дори не са знаели кога са умрели и кога не. Безсимптомно са умирали. Чакали са новините да разберат дали са мъртви или не? Представяш ли си този ужас? Никога да не знаеш жив ли си или не?
    Всеки ден са чакал хладилните камиони и чувалите за трупове. 
    Това дори на Шипка го е нямало. Да си чувал за хладилен камион на Шипка или при Дойран или при Одрин? Да не говорим за Клокотница и Ахелой…
    И брифинги! Брифинги по пет пъти на ден. До най-големите детайли. Кой-какво-защо!? Всичко! Дори следели броя на пръдналите. Но пръдналите по особено съмнителен, да го наречем суспектен начин. Да не знаеш пръднал ли е човек или е диверсант.
    И дядо ти, онзи с пиърсинга  на пъпа, е оцелял през целия този ад. Оцелял е защото си е миел ръцете по шест пъти на ден. Със сапун. И така два месеца.
    И дори си е прал два пъти маската в пералнята на 60 градуса бърза програма. За което, моето дете, се иска истински кураж. Дори е имал маска, която не му отивала на дънките. Затова нека помним.
 

Последвайте канала на

Емил Йотовски Емил Йотовски
5100 0

Водещи новини