Защо са важни шлемовете в защитата срещу Covid-19?

  • 04 май 2020 14:49

  • 2930
  • 2
Защо са важни шлемовете в защитата срещу Covid-19?
© asforum.org

Предпазни шлемове в борбата с коронавируса изработват от Авиационно-Космическия Форум (АКФ). Те приемат присърце да помогнат на медиците от първа линия.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

Още в началото се оказва, че нашите медици не разполагат с такива шлемове.

"За наша изненада се оказа, че лекарите и медицинският персонал не разполагат със защитни шлемове, а тези които са получили от някъде се оплакаха, че не отговарят на нуждите им", разказаха от АКФ за Novini.bg

В някои клиники от ВМА, например, са имали пожарникарски шлемове, които са тежки, неудобни за работа и причиняват дискомфорт на лекарите. Така още от началото са започнали и заявките от различни лечебни заведения към шлемовете на АКФ.

Шлемовете покриват цялото лице, предпазвайки медиците от пръски и течности. Под шлемовете пък се слагат маски, понякога и очила. Те са важна част от цялото защитно оборудване, наред с ръкавиците и гащеризоните.

От АКФ са се заели с изработването на такъв тип шлем, който да е сравнително евтин, но да отговаря на необходимото качество. Направата пък на един брой отнема около 4 минути, което е сравнително бързо. Това е било необходимо, за да се отговори на нуждите на болниците в кратки срокове.

Като следствие произведохме 5 000 шлема само за 10 дена с труда на 10 човека и 5 доброволеца, които ги произведоха в домовете си при спазване на санитарните условия, които ние зададохме и които са съобразени с разпоредботе на Министерството на Здравеопазването и Националния Оперативен Щаб.

Лично и ген.-майор проф. Д-р Венцислав Мутафчийски им благодари.

Междувременно медиците посрещнаха с благодарност инициативата на АКФ. Не малко и известни личности се включиха в доставката на шлемове, сред които актьорите Марта Вачкова и Владо Пенев и певицата Марияна Попова.

Марта Вачкова и Владо Пенев занесоха шлемове на медиците от ВМА

"В рамките на сегашната кампания успяхме да привлечем от дарения и тази поръчка от около 10 000 лв и добавихме от бюджета си 5 000 лв. С тях произведохме 5 000 шлема. 3 000 шлема раздадохме на български лечебни заведения, сред които и най-големите в страната – ВМА, Инфекциозна болница – София, ИСУЛ, УМБАЛ «Св. Анна», УМБАЛ «Св. Иван Рилски», Александровка болница, УМБАЛ «д-р Георги Странски» гр. Плевен и др.", посочиха още от АКФ.

Преди дни дори изпратихме 16 шлема за служителите на Домът за възрастни хора в Гара Орешец, където пламна епидемя от COVID-19 и които също не разполагат с шлемове, казват доволни от работата си от сдружението.

АКФ обяви и дарителска сметка към кампанията Кампания – „Защитен шлем за всеки лекар“.

IBAN: BG13 UBBS 8002 1088 4882 40
Получател: Авиационно-Космически Форум

Причина за превода: Дарение за изработка на защитни шлемове

В цяла Африка са регистрирани 14 528 заразени с COVID-19 и близо 800 починали

Междувременно други държави проявяват интерес към българските шлемове. От АКФ са изработили предпазните консумативи и за Република Судан и Република Южен Судан.

За хуманитарната помощ изпълнихме поръчка от 2000 шлема, които бяха заплатени от българска авиокомпания, която ще ги транспортира за собствена сметка с български самолет и ще ги дари на правителствата на Судан и на Южен Судан за тяхната борба с пандемията.

А докато е ангажиран в помощ на медиците относно коронавируса, от АКФ не спират и традиционната си дейност около първия български авиационен симулатор „Фотоника“. Много българи вече са преминали курс за управление на самолет, а всички споделят, че преживяването е незаменимо.

Преди време от АКФ събират на едно място четирима космонавти Александър Лазуткин и Сергей Залетин,  Георги Иванов и Красимир Стоянов. Те са имали възможност да разкажат свои случки и истории пред посетителите на едно от изложенията.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Борислава Бибиновска
2930 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
ааа

2020.05.04 | 15:41

2
За лекарите трябва да има шлемове, дори може би цели костюми, това е задължително. Не е нормално толкова много лекари да има болни, 10-15% е прекалено.
след маските

2020.05.04 | 15:31

1
който не могат вече да продадат от Шайката,най много бройки остават тези шлемове.Очаквайте скоро да станат задължителни.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини