Плаващ кран свали на брега в Русе верижни машини за "Балкански поток"

  • 29 април 2020 14:36

  • 1126
  • 0
Плаващ кран свали на брега в Русе верижни машини за "Балкански поток"
© Булфото

15 верижни машини, които ще полагат тръбите на "Балкански поток", пристигнаха по река Дунав в Русе.

Те са превозени от най-големия български речен кораб "Джъмбо 3" по поръчка на италианска фирма. От Русе машините ще бъдат транспортирани към Търговище, където вече са направени изкопните работи по газопреносната мрежа. Верижните машини, поръчани от Германия, са натоварени в пристанището в Пасау. За да бъдат свалени на брега в Русе, се наложи да се ползва плаващият кран "Титан", който вдига до 100 тона товари. Операцията е специфична, тъй като кранът е на вода.

Борисов за "Балкански поток": Като рисувано от художник е

„Капацитетът на нашите кранове е 32 тона, но машината е с изместен център и ще се получи натоварване на единия кран и няма да може да я вдигнем“, каза Петко Петков, организатор в Пристанищен комплекс-Русе, предаде агенция Булфото.

14 от машините, които са с тегло между 45 и 65 тона, ще се ползват за полагане на тръби, а най-голямата е предназначена за огъването им. Пристигат по Дунава, защото това е най-евтиният превоз.

„Машините са доста едрогабаритни, за да минат по суша и затова товародателите са избрали този начин на транспортиране, който е значително по-евтин от пътуването по суша. Тук се спестяват товаро-разтоварни операции и машините слизат на собствен ход и се качват на собствен ход“, обясни управителят на фирмата-корабособственик Веселин Рубчев.

 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1126 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини