"Активни потребители": Само 14,3% дезинфектантите у нас са качествени

  • 29 април 2020 08:41

  • 1109
  • 2
"Активни потребители": Само 14,3% дезинфектантите у нас са качествени
© Pixabay

Само 3 от 21, или 14,3% от марки дезинфектанти на нашия пазар отговарят на изискванията на Световната здравна организация (СЗО) и предпазват качествено. Това показва проучване на организацията „Активни потребители“.

Изследваните препарати са купени от аптеки, магазини и бензиностанции, заяви пред БТВ д-р Сергей Иванов от организацията.

Микробиолог съветва доколко трябва да дезинфектираме покупките

Основното изискване на СЗО е концентрацията на алкохол в препаратите:

  • 80% (обем/обем) еквивалентно на 70% (тегло/тегло) етилов алкохол или 75% (обем/обем) изопропанол;
  • 1,45% (обем/обем) глицерол;
  • 0,125% (обем/обем) водороден пероксид;
  • дестилирана вода до 100% обем.

Информацията от етикетите

В изследването са включени 21 търговски марки. Описания на продуктите, както и резултатите от анализите са представени в таблицата. В поднесеното на етикетите са установени редица пропуски. При един продукт не е изписан производителя. При същия са „пропуснали“ и активното вещество. При други 6 препарата отсъства информация за концентрацията на активното вещество. Празнини има и при описанието на помощните съединения. В 6 продукта те отсъстват. При две търговски марки не са поставени задължителните надписи и пиктограми за опасност (риск от запалимост). Ако обобщим - само при 8 от 21 продукта етикетите поднасят достатъчно информация на потребителите.

Каква е разликата между дезинфектант и антибактериален гел?

От етикетите се вижда, че в препаратите са вложени много помощни вещества. Това са най-вече различни растителни масла и екстракти, както и парфюми и ароматизанти. Те не оказват влияние върху способността за дезинфекция, а целят по-скоро подобряване търговски вид на продуктите – например външен вид, аромат, консистенция и т.н.

Интересна информация се получава от анализа на цените. Ако се преизчисли цената за 1 литър се виждат огромни разлики при различните продукти. Тя варира от 15 до 259 лева за литър!

Няма ясна корелация между цена и качество, ако то е измерено в концентрация на алкохола. Някои от евтините продукти съответстват на критериите за дезинфектанти за ръце. При скъпи марки се установява недостатъчна концентрация на алкохол, но пък се набляга на присъствието на безмислени добавки от масла и парфюми.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1109 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Хаховски

2020.04.29 | 09:45

2
Я слушам Тръмпов и се дезинфекцирам вътрешно, па той вирусОт нека се пробва да ме зарази при 70℅ съдържание гроздов спирт в кръвта. Тогава не аз ще умрем от вируса, а вирусОт ще имре от мен. Ако повече хора последват примера ми и се дезинфекцират вътрешно с гроздов спирт, ще настане масов мор сред вирусите и тогава министър-председателят на вирусите ще обяви пандемия и ще им забрани да излизат навън сред хората, че да не умрат от спиртно натравяне. :D
Сидеров

2020.04.29 | 09:06

1
Абе то и хората са толкова качествени,че още търпят простотията на измисления щаб и ТИКВАТА.

Добави коментар

Водещи новини