Д-р Станимир Хасърджиев пред novini.bg: Болниците сега да ограничат тромавите си чиновнически процедури за пациентите

  • 22 април 2020 17:22

  • 2277
  • 0
Д-р Станимир Хасърджиев пред novini.bg: Болниците сега да ограничат тромавите си чиновнически процедури за пациентите
© булфото

Д-р Станимир Хасърджиев е един от основателите и председател на Националната пациентска организация, също така е генерален секретар на Европейското партьорство по здравеопазване - най-голямата такава доброволна организация на Стария континент. Говорим с него по повод на това, че от днес започна работа безплатна телефонна линия на пациенската организация във връзка с пандемията от коронавируса.

Линията е отворена за пациенти преди всичко с придружаващи хронични заболявания, 

които са най-уязвимата група от заразата, което се вижда от статистиката в световен мащаб, която сочи, че почти всички смъртни случаи са на пациенти с поне 1 хронично заболяване. Страховете сред тази група граждани са големи, неяснотите за протичането на заразата, също. Тревожно е, че много от тази група нуждаещи се, през последните месеци дори не са посмявали да влязат в лечебно заведение и са отлагали във времето важни за тях процедури и изследвания. За жалост в някои от случаите такива отлагания, могат да са фатални за основното им заболяване.

Доц. Росен Калпачки пред novini.bg: Коронавирусът поразява нервите и мозъка, освен белите дробове

Затова предприехме тази кампания, съобразена напълно със световните изисквания 

за хората с хронични заболявания като сърдечно-съдови, хронични белодробни, диабетно болни. Също така пациенти в преддиабетното състояние, което е много тревожно, тъй като малцина знаят, че се намират в тази фаза от заболяването. Отделно са засегнати и онези, които имат заболявания, свързани с имунната система.

Изобщо става въпрос за всички онези, които са ощетени двойно по време на извънредното положение заради пандемията - от една страна те са засегнати, защото не могат да полагат адекватни грижи за основното си заболяване. От друга страна защото, ако подложени на риска от инфектиране, за съжаление, при тях прогнозата е доста по-лоша, отколкото при здравите, които могат и на крак да изкарат тази инфекция.

Обществото и здравната система трябва да се погрижат за болните възрастни в селищата без аптеки и болници,

за да може по-бързо да се върнем в нормалния ритъм на живот и работа. В това отношение огромна роля имат институциите и колкото по-бързо осъзнаем, че трябва да се погрижим за тези хора, толкова по-бързо ще преодолеем тежката ситуация, в която се намираме.

Доц. Атанас Мангъров пред novini.bg: Българите имаме чутовната способност, когато сме в паника, сами да се прострелваме в краката 

Преди в болниците се влизаше за щяло и нещяло

но в момента ненужните разкарвания на хората за лист хартия или печат, висенето им по опашки и влизането в стълпотворения, е много опасно. Вредно е и за самите лечебни заведения, които тепърва ще изпитват затруднения. Но, както знаем, в здравната ни система има много административни неуредици, които от години не се решават, за съжаление. И вместо да чакаме въвеждането на електронното здравеопазване до есента, е важно сега, преди да сме достигнали пика на епидемията, да се ограничат чиновническите тромави процедури за пациентите.

Карантината накърнява връзката лекар-пациент

затруднена е комуникацията между лекар и пациент, поради страха от заразата. Надявам се всички да си направят правилни изводи и тази много важна връзка да бъде възстановена на едно по-ефективно и качествено ниво. Надявам се българското здравеопазване наистина да стане ориентирано към пациента, към лекаря и тази връзка да се заздравява и да е непрекъсната.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
2277 0

Свързани новини

Водещи новини