Управителят на НОИ: 400 фирми са дадени на прокуратурата заради злоупотреба с болнични

  • 21 април 2020 18:55

  • 1728
  • 1
Управителят на НОИ: 400 фирми са дадени на прокуратурата заради злоупотреба с болнични
© БНТ

Започнахме изплащането на средства по мярката 60/40. В момента, в който постъпят по сметките на фирмите парите, работодателят ще трябва във възможно най-кратък срок да ги изплати на служителите, като това ще се контролира от Агенцията по труда. В случай че бъде установено, че работодателят не е изплатил тези пари на работниците, той ще трябва да ги възстанови на държавата. Това сподели в интервю за предаването ''Още от деня'' по БНТ управителят на НОИ Ивайло Иванов.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32973

Той призна, че все още има хора, които продължават да злоупотребяват с болничните.

,,Има много лица, които работят на две места, като от едното взимат болничен, а от другото взимат възнаграждение. Както знаете, за период от една година сме установили около 9000 фалшиви болнични. Освен това сме дали близо 400 фирми на прокуратурата, за които имаме съмнения, че извършват неправомерни действия. Някои от тези фирми например нямат търговска дейност, даже нямат никаква дейност, а в същото време техните служители ползват болнични'', обясни управителят на НОИ.

НОИ хвана в лъжа 9 хил. души, трябва да върнат 6.5 млн. лв.

,,По последни данни регистрираните лица в бюрата по труда са около 54 000. Те могат да получат обезщетение в размер на 60% от възнаграждението, което са получавали или на което са се осигурявали. По отношение на тези, които не са се осигурявали, мога да ги посъветвам да се обърнат към Агенцията за социално подпомагане и там ще бъдат подпомогнати еднократно с определена сума'', каза още Ивайло Иванов и допълни, че заради кризата от коронавируса има спад в осигуровките, изплащани от фирмите, тъй като голяма част от тях са прекратили търговската си дейност.

Управителят на НОИ напомни, че пенсиите на всички работещи пенсионери ще бъдат преизчислени служебно и не е нужно да се ходи до НОИ за подаване на каквито и да е документи.

Накрая той увери, че всички пенсии ще бъдат повишени с 6,7% от първи юли, независимо от кризата с COVID-19.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
1728 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2020.04.21 | 20:23

1
Гн Иванов,вие знаетели че има хора пенсионирани за диабет и полочават по 550 лв пенсия.А има пенсионери които се движат със две патерици и полочават по 180 лв пенсия.Или тази държава нее вашата.Или трябва да висе прати специялно писмо или нямате интерес.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини