Асоциацията на топлофикациите обвини КЕВР в провокация, нямало да има увеличение на цените

  • 17 април 2020 16:56

  • 889
  • 4
Асоциацията на топлофикациите обвини КЕВР в провокация, нямало да има увеличение на цените
© Булфото, архив

Свидетели сме на груба манипулация и провокация, свързана с новината за „поскъпване” на парното. Това се казва в становище на Асоциацията на топлофикационните дружества в България.

Позицията е във връзка с обсъжданите цени на парното. Публикуваме становището без редакторска намеса:

Ето е цялата позиция на асоциацията:

През последните два дни в медиите се разпространяват манипулирани твърдения и тълкувания относно внесени в Комисията за енергийно и водно регулиране заявления на топлофикационните дружества за увеличение на цените на топлинната енергия.

Категорично декларираме, че част от информацията, която беше изнесена в публичното пространство, е некоректно представена.

Това цели провокация на хора, които си играят с настроението на обществото при обявяване на вдигане на цените за каквато и да е било предлагане услуга или стока. Целта е да се насади фалшивата новина, че въпреки намалението на цената на природната газ, топлината енергия ще поскъпне. Въпросното твърдение по никакъв начин не съответства на истината.

Факт е, че топлофикационните дружества са подали заявления за утвърждаване на цените на топлинната енергия за новия регулаторен период 2020-2021 г., но това е станало според изискванията на закона в края на месец март 2020 г. преди вземане на решението на КЕВР за намаляване цените на природния газ.

Де факто и де юре нито едно от тези ценови заявления не може да бъде одобрено в този си вид, защото самите топлофикациионни дружества изрично са написали в документите си, че разчетите са правени преди поевтиняването на природния газ от 1 април с над 42%.

Тоест самите топлофикации ясно и коректно са посочили, че техните ценови намерения не отчитат поевтиняването на синьото гориво.

Няма да има поскъпване на парното и топлата вода от юли

Топлофикационните дружества не са имали възможност да отразят намалението на газа в ценовите си заявления, тъй като задължителния срок за внасянето им в енергийния регулатор по закон е 31 март, тоест преди официалното обявяване чрез решение на новата по-ниска цена на газа.

По принцип цената на газа има най-голяма тежест при ценообразуване на топлинната енергия. Тя задължително ще бъде взета в предвид и ще доведе не само до запазване на сегашната цена на топлинна енергия, но и до намаляването й. Последното ще бъде направено след преизчислението на стойността й спрямо приетите вече по-ниски цени договорени от "Булгаргаз". Окончателното решение за това се взима само и единствено от КЕВР.

Опит за манипулация са твърденията, че всяка една цена, поискана от топлофикационните дружества, се приема.

Така или иначе, в окончателното решение на КЕВР от 1 юли всяка година цените на топлинната енергия се изчисляват с цената на природния газ, действаща към този момент, а не към момента на подаване на заявленията.

В трудни дни, като днешните, ние заставаме зад интересите на българските граждани, които са се доверили на топлофикационните дружества, използвайки предлаганите от тях услуги. Това е наш основен приоритет.

Категорични сме, че цените за потребителите на топлинна енергия не само няма да бъдат увеличаване, а напротив - ще бъдат намалявани.
Призоваваме в условията на пандемия и извънредно положение да не се спекулира със страховете на обществото, защото някой е решил да изкара дивидент на гърба на хората и да провокира с невярна информация.

Последвайте канала на

Novini.bg
889 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Ха ха ха

2020.04.18 | 22:26

4
Провокация? Заявленията, качени на сайта на КЕВР, от кого са и кой ги е подписал? Бургас от 74.хх на 104.хх с ДДС лв./ МВтч! Че тези директори, обвиняващи медиите може би не живеят в Р Б и не са чували за около 40 проц.намаление на цената на газа? После на някой пак горкото Майче било виновно.

2020.04.17 | 18:49

3
АЗ НЕ ГЛЕДАМ БТВ - те ЛЪЖАТ
Allahu akbar

2020.04.17 | 18:03

2
Qjte pove4e huq na boiko da vi dava pari no skoro 6te umrete 6tot pleqdiancite 6te doidat i 6te vidite allahu akbar

2020.04.17 | 17:55

1
Вие в "Новини бг" неграмотни ли сте, или сте малоумни. Как може да пишете : "Асоциацията на топлофикациите обвини КЕВР в провокация, нямало да има увеличение на цените". Цяла България разбра, че Мая Манолова е лицето, което манипулира с бъдещо увеличение на цените, само вие не. Много сте зле и добре, че никой не ви чете.

Добави коментар

Водещи новини