Разпети петък е!

  • 17 април 2020 06:38

  • 3188
  • 4
Разпети петък е!
© Булфото

Днес православната църква отбелязва смъртта на Исус Христос на кръста. Разпети петък е денят, в който Божият син е разпънат, за да стане изкупителна жертва за греховете на човечеството.
 

Днес хората отиват на църква, за да минат под плащеницата, с която е било покрито тялото Христово, свалено от разпятието. 
 

Тази година на Разпети петък Плащеницата няма да е върху маса, под която да преминават хората, за опрощаване на греховете заради мерките срещу разпространението на коронавируса. Тя ще бъде вдигната от четирима души и така под нея вярващите ще преминават.

Счита се, че днес Исус е претърпял безброй ругатни, мъка и неимоверни страдания. Това е денят, в който го разпънали на кръст, принесен в жертва за греховете на цялото човечество. По това време станало слънчево затъмнение и земетресение.

Патриарх Неофит ще отслужи опело Христово за Разпети петък
В този ден от Страстната седмица постът е особено строг.  Църквата повелява днес да не се яде и пие вода. На Велики петък не се служи Света литургия, а се извършват Царските часове. Вечерта пък в храма се припомнят и съпреживяват Христовите страдания, смъртта му и погребението му.
 

Народът казва, че на Разпети петък и пиле не пее, и гнездо не вие. Всяко живо същество страда. В този ден никой не подхваща каквато и да е работа.

Последвайте канала на

Novini.bg
3188 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2020.04.17 | 10:17

4
Хора, НЕ БОГОХУЛСТВАЙТЕ! Страшен грях е!
Р

2020.04.17 | 09:02

3
Всичко видимо и невидимо е творение на Бога. Ако вие сте Бог бихте ли ми създали продукт който да разделя и настройва хората като религиите.
Р

2020.04.17 | 08:59

2
Бог никога не е създавал религии. Те са плод на нашите болни мозъци.
Р

2020.04.17 | 08:58

1
Исус никога не е бил този човек за когото го представя християнството. Той е бил посланик на Бога, не му е никакъв син. Говерел е единствено за обединението на хората около създателя им. Единствения жив Бог. Тези които го убиха сега го величаят.

Добави коментар

Водещи новини