Горски служители спряха разрастването на 28 пожара за последните 5 дни

  • 16 април 2020 14:12

  • 146
  • 0
Горски служители спряха разрастването на 28 пожара за последните 5 дни
© Pixabay

Благодарение на бързата и своевременна реакция на горските служители е предотвратено разрастването на 28 пожара в горските територии за последните 5 дни. За по-голяма част от тях предполагаемата причина е човешка небрежност, съобщават от Изпълнителната агенция по горите.

В локализирането на огъня са се включили 154 горски служители от държавните горски и ловни стопанства, 89 пожарникари, 32 доброволци. Пожарите са преминали низово на площ от 1200 дка като са засегнали предимно сухи треви и храсти.

Обявен е пожароопасен сезон в 17 области в страната

Повече от половината от площта е засегната при пожар, на 13 април, на територията на Държавно горско стопанство - Етрополе. Пожарът е възникнал на два фронта, на труднодостъпен, силно пресечен терен, който не дава възможност за достъп на специализирани противопожарни автомобили и техника. Гасенето му е отнело повече от 15 часа като са използвани ръчни и наземни противопожарни инструменти, посочват от ИАГ.

Във връзка с прогнозата за очаквано повишаване на температурите на територията на страната през почивните дни, призоваваме всички граждани да бъдат особено внимателни и да се въздържат от палене на огън сред природата, в т.ч. и в земеделски земи, предупреждават от агенцията.

Novini.bg
146 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини