Обявен е пожароопасен сезон в 17 области в страната

  • 13 април 2020 14:47

  • 400
  • 0
 Обявен е пожароопасен сезон в 17 области в страната
© Булфото

Общо 124 пожара в горски територии са възникнали в страната от началото на годината до 12 април 2020 г. Засегнати са повече от 5000 дка горски площи, което е четири пъти по-малко в сравнение със същия период на миналата година. От върхов пожар до момента са унищожени само 30 дка насаждения. Това съобщиха от Изпълнителната агенция по горите.

В 17 области на територията на страната вече е обявен пожароопасен сезон в горите. Предприетите мерки са във връзка с осигуряването на пожарна безопасност, предотвратяването и гасенето на пожари в горски територии. Според разпоредбите на Закона за горите, обявяването става по предложение на директора на съответната регионална дирекция по горите и със заповед на областния управител, който определя времетраенето. За отделните области периодът е различен, поради спецификата на съответния район, но се обхващат месеците март-ноември.

В заповедите са предвидени забранителни и организационни мерки, както и дейности, които да предотвратят възникването на пожари. Собствениците на горски територии трябва да поддържат постоянна бдителност и готовност, с цел недопускане на пожари, да планират и изпълняват мерки за защита на горските територии в страната.

По време на пожароопасния сезон се забранява паленето на открит огън и извършването на огневи работи на разстояние по-малко от 100 метра от границите на горските територии. Посетителите и работещите в горите и в съседство с тях е задължително да спазват правилата за пожарна безопасност. Паленето на огън и изхвърлянето на горими отпадъци трябва да става само на определените за целта места.

Държавните горски и ловни стопанства, регионалните дирекции по горите, както и кметовете по места, е необходимо да организират дежурства и денонощна телефонна връзка със структурите на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" - МВР, при възникване на горски пожари.

Необходимо е също осъществяване на строг контрол в земеделските територии по отношение спазването на забраната за изгарянето на стърнищата и други растителни остатъци в земеделските земи.

Лице, забелязало пожар в горските територии, незабавно трябва да предприеме действия за уведомяване на центровете за приемане на спешни повиквания към единния европейски номер 112, напомнят от ИАГ.
 

Последвайте канала на

Novini.bg
400 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини