Митрополит Антоний: Църквата не е злодей, няма да оставим верните на Бога да погинат

  • 10 април 2020 21:57

  • 23142
  • 23
Митрополит Антоний: Църквата не е злодей, няма да оставим верните на Бога да погинат
© БНТ

Българската православна църква споделя отговорността на българската държава и подкрепя всички действия на правителството и на Националния оперативен щаб. Църквата прави всичко възможно храмовете да бъдат отворени на големите християнски празници Цветница и Великден и е взела всички мерки, които се изискват от нея. Това каза в предаването "Панорама" по БНТ Западно и Средноевропейският митрополит Антоний.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32982

Свещенослужителите имат контрол върху своето паство и няма как да се очаква безконтролно струпване в църквите. Ще има специален ред, по който се влиза в храмовете, а извън храмовете отговорността ще бъде споделена с Общинска полиция и със служителите на реда, обясни той.

Призовахме гражданите да носят маски, самите служители да носят предпазни средства, да се дезинфектира храмът, да се премахнат килимите и чергите, които може да са носители на зараза. Българската православна църква е свършила това, което се изисква от нея и се готви за празниците, добави владиката.

Борисов обяви три варианта за извънредното положение и заяви: Не мога с милиция и бой да затворя църквите!

Българската православна църква призовава българските граждани да спазват всички указания на Националния оперативен щаб и ги призовава да стоят в своите домове. Оттук нататък не можем да върнем никой.  Има много отчаяни хора в момента, а църквата е място, където се дава надежда и упованаие. Хората имат нужда от църквата. Църквата не е някакъв маргинализиран злодей, който може да бъде премахнат току-така, а е много съществена част от нашето общество, подчерта митрополит Антоний.

Когато Бог заповядал на Ной да направи Новия ковчег, му заповядал да вземе тези хора, които са верни на Бога и животните. Все едно сега да оставим тези хора да погинат, заяви той.

Ходенето на църква не е излет, а насъщна потребност за тялото и за душата на човек. В момента Българската православна църква е трън в очите на хората, че едва ли не ще е проводник на зараза. Важното е да сме единни и да бъдем по-снизходителни, защото целият свят е изправен пред тази пандемия. Нека да се уповаваме и да се молим на Бог, и да вярваме. Вярвам, че ще излезем от тази криза по-добри, каза още висшият духовник.

 

   

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
23142 23

Свързани новини

Коментари 23

Добави коментар
Хуавей

2020.04.11 | 02:05

19
А за алчните попове закони няма ли ? Един месец изолация.Милиони съдби разбити . И сега две седмици само за да се те налапат всичко е безмислено. Вярвам че има бог. Не вярвам , че тези свещопродавници са негови избранници. Народа е казал " Вържи попа да е мирно селото"! Тъпи ТИКВУНЕ труповете ще са по лично твоя вина!
уяМиПовей

2020.04.11 | 20:02

23

аз пък вярвам че си много проЗд. Тиквун те е тъпкал като коледна пуйка

2020.04.11 | 00:00

15
Вярата се носи в сърцето
.

2020.04.11 | 10:01

22
Идиот? защо ти е божия дом, като уж го носиш в сърцото? Превде верващи ми си струвате или сте много глупави. И в двата случая - язък за народа. Преди казвахме как църквата ни е спасила през робството, но новата история може и да учи децата ни как църквата е погубила живота на хора, заради простотията си!

2020.04.11 | 00:21

18
Вярно е, но Божият дом трябва винаги да бъде отворен.
Ъ6ъ

2020.04.11 | 03:07

21
Аз не искам телевизор да ме вижда! Попа от снимкита
КОЗЕЛА

2020.04.11 | 02:10

20
Башта ми беше поп в Перник.Питам го кога ше спре да лъже благочестивите християни с неговите ангели дяволи?А тои когато се пенсионирам и се сме.Станал поп по принуда.Баштаму умира през първата световна воина на 7 години и дедо му поп го отглежда и образова.За времето това се сметало за образован човек.Не мисла да е бил религиозен постеше само 3 дена за празници.
лимонка

2020.04.10 | 22:35

4
Потомствена православна християнка съм. Помня времето, кжгато да влезеш в черква беше престъпление. Следяха ни, ругаеха ни, изключваха ни от училище. Сега дойде времето, когато почти същите попове любезно очакват вярващите в отворените храмове. Дали от любов към паството си, което се сеща за Бога единствено по време на празници. Слабо просветено паство, непознаващо своя Спасител по вина на същите тези попове, които целогодишно си вземат заплатите, а "работят" 4-5 дни в годината. Ербап попове с ланци и лимузини ще пеят на оня, който сигурно ще присъства на някоя от службите, защото е от политическата партия на поповете. Бог да пази България!

2020.04.11 | 00:19

17

Лимонка не ми звучи като християнско име.

.

2020.04.11 | 00:15

16
Много нагли! Хората имат нужда да бъдете умни в този момент и сами да си затворите църквите, не да им обяснявате как вярващите не ги хваща нищо, а и какви големи компромиси сте направили. Нека бъдем честни...Няма да ходите за огън просто защото никой няма да ви пусне. С тези постъпки тотално отвращавате младите хора и ги карате да стланят от религията. Също както каза някой по-горе - виждаме ви само по празници. Никаква активност в обществото. Само лалане.
Доротея

2020.04.10 | 23:46

14
Където и да си, и по всяко време можеш да се помолиш. Да запалиш свещичка. Нали Господ всичко вижда. Я се стегнете миряни. Стойте пред телевизора ц

2020.04.10 | 23:42

13
Този страхотен божи служител много обича да си пие кафето в хотел "Маринела", ...при гейшите.....абе я се скрий някъде....
младеж

2020.04.10 | 23:13

12
Който си е вярващ , ще си е вярващ и в къщи и където и да е ! А колко неразумни хора ще излязат / изведнъж станали силно вярващи / .......... много !!! И две седмици след велик ден , на какво ли ще сме свидетели ...... !
гост

2020.04.10 | 23:11

11
Купете кислород, апарати за дишане и тем подобни консумативи. После ги дарете на някоя болница да лекуват миряните.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини