Ген. Мутафчийски с признание: На път сме да се провалим сами

При други обстоятелства бих се радвал много на топлото време, но сега съм истински разтревожен. То провокира хората да забравят инстинкта си за самосъхранение. Това коментира ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, началник на Националния щаб за борба с коронавируса.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 8950

"Може би сме единствената държава в Европа, където улиците са пълни. Докато преди три седмици бяхме еталон за света, когато цяла София беше празна. България се справя, но е напът сама да се провали", заяви той в предаването "Панорама" по БНТ.

Според него това разколебава много хора,че въобще такова животно като коронавирус няма.

Нови 11 заразени с коронавирус, 635 са всички случаи

„Появиха се толкова много хора, на които зрителите им вярват, и отправяха грешни послания. Няма единност в обществото“, коментира още той.

И подчерта, че у нас са се взели успешни мерки за справяне с коронавируса и това е било забелязано в чужбина.

„Основната философия на мерките е да се зарази нисък процент, за да може здравната помощ да поеме тези случаи. Няма тежки решения кой да бъде интубиран и кой не. Това са военни условия“, обясни ген. Мутафчийски.

И откровено сподели, че докато е бил на мисия в Афганистан му се е налагало да прави триаж. По думите му това е нещо, за което хора като него се готвят цял живот, но никога не си готов. И добави, че да оставиш ранен да умре достойно е едно, но такива решения не бива да се взимат в цивилния живот, за обществото.

Код здраве: Стъпки и насоки относно теста за коронавирус

На въпрос за тестовете за наличие на коронавирус, началникът на щаба отново поясни, че това няма да реши проблема. Мутафчийски напомни, че това е нова болест, за която още има много неясноти.

„Тя (болестта, бел. ред.) доказва, че не може да се мери с аршините на старите епидемии. Стадният имунитет при този вирус има много неясноти. Все повече има съобщения за резаразяване на хора, които е трябвало да имат имунитет“, каза генералът и даде пример за такива данни от Южна Корея и Китай.

И отбеляза, че все още не е ясно как ще се държи вирусът при по топло и сухо време.

„Имаме примери че топло и влажно време не му влияе съществено“, посочи той.

А с PCR тестовете се намират болните хора, контактните лица и се тестува медицинският персонал, който е имал контакт със заразените.

Ген. Мутафчийски не коментира компромиса с посещенията в църквите. Но каза, че би искал по-сериозни мерки и за Великден. И е на мнение, че трябва да има задължително носене на маски. Освен това Мутафчийски смята, че трябва да има и по-строг контрол върху хората, които се разхождат, по думите му, по 7-8 човека заедно. Според него ние сме царе на изключенията до такава степен, че правилата стават изключение. По-късно в разговора добави:

"За пранзиците, аз все пак бих призовал хората да се молят и да останат вкъщи".

Генералът бе откровен, че не бива заради една малка част от обществото да страдат после другите, които са спазвали сериозно изискването за изолация. Нарече го дори обидно усилията да не бъдат оценени.

"Толкова много хора спазваха тия правила, всъщност това е най-обидното в случая, и това са млади хора, с добри професии, с добро отношение към света, с хъс към живота. Една малка част в момента нарушава правилата и ще изкриви целия успех", каза началникът на Националния щаб.

Накрая Мутафчийски призна – не му харесва популярността.

„Аз имам достатъчна популярност в моите среди. Малко се чуствам изнасилено популярен“, каза генерал-майорът.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 8950

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

 1. 2020.04.13 | 14:20
  Този ,ако се кандидатира за президент ще си останеме всички вкъщи ,ей тогава няма да се провалиме, вярвайте ми!!!!!!!
 2. 2020.04.12 | 09:46
  Генерал Чекийски може да ми удари една хубава чекия с устата си!
 3. 2020.04.11 | 03:01
  Световният Кабал използва алчмостта на политиците да наложи тази абсурдна взривоопасна ситуация. Това е капанът, в който Бойко сам ще попадне, ако не спре да мисли по начина по който управлява десетилетие, а именно: Как да вземем тези пари. Той е свикнал да изпълнява само нареждания което е лесно и доходно. Но тук трябва да включи и мислители в управлението си. Спрете с финансовите стимули за всяка полоклиника рапортували нови заразени. знаете ли, че ако не рапортува едно ДКЦ или болница за повече от 5 носители на корона19 личният състав не получава и стотинка, докато съседната поликлиника ОТЧЕЛА СЕ с желания брой носители получават по над хиляда възнаграждение за лекар и мед сестри и администрация дори.
  1. 2020.04.12 | 09:02
   Получават трънки...
 4. 2020.04.11 | 23:36
  Затворете България! България вече е затворена! Това, което Турците не успяхя да направят за 5 века Бате Гойко направи за 2 седмици! Срам за вас Българи! Ако бяха като вас нашите прадеди още да сме под Турско робство! Няма ли мъже вече?? Кого го е страх от несъществуващ "вирус"??През столетията, както и в по-ново време, Илюминатите, посредством методите на Хегеловата диалектика, разделяха Човечеството и настройваха Народи, съседи и дори роднини един срещу друг във враждуващи лагери и фракции, но никога до днес те не бяха измисляли толкова хитроумно оръжие. През ХХ-ти век Света беше разделен на видими вражески лагери “Капитализъм” и “Комунизъм”, след това дойде на ред вражеското лице на “тероризма” и свързаните с него личности, като Иранския шах, Саддам Хюсеин, Бин Ладен и много като тях, създадени и поддържани от Световните Тайни служби. Никога досега, обаче, Господарите на Цивилизацията не бяха измисляли толкова хитроумно оръжие срещу самите нас “НЕВИДИМИЯ ВРАГ – ВИРУСИТЕ”! Днес, всички държавници по Света в изявленията си по масмултимедиите обявяват, че сме във война с “НЕВИДИМИЯ ВРАГ – ВИРУСИТЕ”, като по такъв начин заставят Човеците да влязат във война не с външен противник, а със собствените си тела!
 5. 2020.04.10 | 22:23
  В България ще преболедуват официално през лекарски грижи 20хил. човека плюс 2млн. в лека форма но жертвите заради дървени философи като вас ще бъдат повече от 2000човека и те ще бъдат родителите на такива като вас всезнайковци! Един вирус не можете да издържите с дисциплина глезльовци, а какво ли става ако имаше война!!! ТОВА Е ПОВЕЧЕ ОТ ВОЙНА, ЗАЩОТО ИЗВЪНРЕДНОТО НЕ Е ВОЕННО ПОЛОЖЕНИЕ!!! Англичаните, французите,американците мрат като мухи,защото се правеха на ербапи като вас! Сега с Великден и германците ще увеличат разко болните и починалите от Ковид19!!! БЪЛГАРИ ПАЗЕТЕ СЕ, ТОВА НЕ Е ОБИКНОВЕН КОРОНАВИРУС, А Е БИОЛОГИЧНО ОРЪЖИЕ НА ККП!!!
  1. 2020.04.11 | 22:25
   Много си прав,за съжаление,стадо,племе и най вече слаб матРЕАЛ сме.наистина жалко
  2. 2020.04.11 | 17:07
   Сегашното поколение са били пикльовци ами Вие дето сте били в кзарма и имате самодисциплина какво правите навън. Не стига, че.не Вие грижа за собственото Ви здраве ами и затова на децата Ви щото и тях сте помъкнали навънка. Няма лошо да излезете за 5 10 мин с децата ама Вие се шляете като чели всичко си е нормално и си е както преди. Това е вижте се и Вие защото не сте цветя за мирисане и Вие.
  3. 2020.04.11 | 07:06
   Аз па искам да ми върнете войнишкия у.. зелени смрадливи чорапи.
  4. 2020.04.11 | 06:07
   В голяма грешка си. Германците защо не "мрат като мухи" тогава?
  5. 2020.04.11 | 02:04
   Да върнат казармата,че става страшно.Последните поколения са пикливи лигльовци .Дисциплина ...
 6. 2020.04.11 | 06:13
  Мерките трябва да са съвсем други. Самодисциплина и работещи предприятия и фирми. Някакви се правят на спасители,а всъщност са унищожители на последното останало от държавата.
  1. 2020.04.11 | 22:16
   ЧЕТИ БЕ ИДИОТ И ЩЕ РАЗБЕРЕШ КОЙ Е МУТАВЧИИСКИ
 7. 2020.04.11 | 02:03
  Що не вземат всички мрънкащи да хванат да попълнят една нова декларация, че излизат навън, отказват се да спазват наложени мерки/рестрикции , но и се отказват да ползват здравната система и достъп до лечение, ако се касае за ковид 19, ще спестим някоя дилема после на изторозените ни медици с по 800лв заплата, дето ще трябва да спасяват и вашите неблагодарни задници! Да бе мирно седяло, не би чудо видяло! Ще повтаряме пак втори клас, защото не спряхте да всявате съмнение, използвайки дори и лъжи. казват дори че "свинския грип" бил по-страшен. Вижте данните на СЗО за 09-10година (за света или бг) ама е лесно да надуваме бройките, та сега да изглежда, че всичко което правим/търпим е излишно. Предатели!
  1. 2020.04.11 | 20:16
   И много далеч от Господ, но идват светли празници! А аз от седмица съм вече вкъщи. Не съм свикнал да почивам толкова. За последните 3 години имам 2 дни болничен. И чак сега видях, какво се мъдри под половината статии по всички медии. Щото през останалото време бачкам и да ти кажа тия "мерки" не ми пречат чаак толкова, а даже и в казарма не съм бил, щото съм дете на Вашата демокрация. Скоро ще ударя 30г. И имам малко мазнинка и съм развил имунитет срещу разни мутри, нито съм избегал некъде, ама бачкам, сега съм почивка, та за това пиша и аз на твоята нивичка, пък ти от утре излизай повече навън с маска или без, както си желаеш.
  2. 2020.04.11 | 05:54
   Никой не е длъжен да се съобразява с твоето мнение, както и на всички останали с различно мнение. Ти за Господ ли се взе?
 8. 2020.04.10 | 22:36
  дали радев си е дарил заплатата или деса е измислила няква схема ...по скоро второто ...не вервам радев да дари 12 хиляди лева ей тъй ...без нищо ..!
  1. 2020.04.11 | 14:56
   Аз пък не вервам ни на царя ни на генерала ни на федерала . Парен каша духа брат ми.
 9. 2020.04.11 | 14:43
  ГЕНЕРАЛЕ , СЛЕД КАТО НЕ СИ МИКРОБИОЛОГ ,ВИРУСОЛОГ ИЛИ ПАРАЗИТОЛОГ ЩО СЕ ЗАНИМАВАШ С НЕЩО ОТ КОЕТО ТВЪРДЕ МАЛКО РАЗБИРАШ!!!! ГЕНЕРАЛ ЛИ СИ , ЛЕКАР ЛИ СИ КАКЪВ СИ!!! ЧОВЕЧЕ ЗАНИМАВАЙ СЕ С НЕЩО КОЕТО СИ УЧИЛ И РАЗБИРАШ ДОБРЕ !!
 10. 2020.04.11 | 12:44
  За да не се отегчавате от карантината, забавлявайте се — getbadgirl. com
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6
 7. 7

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Пуснахте ли вашето дете/вашите деца на градина?

Пуснахте ли вашето дете/вашите деца на градина?

Избрано от Интернет

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

 • Нормално функциониране на сайтовете
  Не е зададено

  Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

  Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

  Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

 • За изпълнение на нашите услуги
  Не е зададено

  Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

  Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

 • За измерване
  Не е зададено

  Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на реклами
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За персонализация и профилиране
  Не е зададено

  Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

  Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

 • По възложение и за проекти на трети страни
  Не е зададено

  При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

  Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

  За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

  За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

 • За Директен маркетинг
  Не е зададено

  За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.