Ген. Мутафчийски с признание: На път сме да се провалим сами

  • 10 април 2020 21:31

  • 91764
  • 138
Ген. Мутафчийски с признание: На път сме да се провалим сами
© Кадър: БНТ

При други обстоятелства бих се радвал много на топлото време, но сега съм истински разтревожен. То провокира хората да забравят инстинкта си за самосъхранение. Това коментира ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, началник на Националния щаб за борба с коронавируса.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32980

"Може би сме единствената държава в Европа, където улиците са пълни. Докато преди три седмици бяхме еталон за света, когато цяла София беше празна. България се справя, но е напът сама да се провали", заяви той в предаването "Панорама" по БНТ.

Според него това разколебава много хора,че въобще такова животно като коронавирус няма.

Нови 11 заразени с коронавирус, 635 са всички случаи

„Появиха се толкова много хора, на които зрителите им вярват, и отправяха грешни послания. Няма единност в обществото“, коментира още той.

И подчерта, че у нас са се взели успешни мерки за справяне с коронавируса и това е било забелязано в чужбина.

„Основната философия на мерките е да се зарази нисък процент, за да може здравната помощ да поеме тези случаи. Няма тежки решения кой да бъде интубиран и кой не. Това са военни условия“, обясни ген. Мутафчийски.

И откровено сподели, че докато е бил на мисия в Афганистан му се е налагало да прави триаж. По думите му това е нещо, за което хора като него се готвят цял живот, но никога не си готов. И добави, че да оставиш ранен да умре достойно е едно, но такива решения не бива да се взимат в цивилния живот, за обществото.

Код здраве: Стъпки и насоки относно теста за коронавирус

На въпрос за тестовете за наличие на коронавирус, началникът на щаба отново поясни, че това няма да реши проблема. Мутафчийски напомни, че това е нова болест, за която още има много неясноти.

„Тя (болестта, бел. ред.) доказва, че не може да се мери с аршините на старите епидемии. Стадният имунитет при този вирус има много неясноти. Все повече има съобщения за резаразяване на хора, които е трябвало да имат имунитет“, каза генералът и даде пример за такива данни от Южна Корея и Китай.

И отбеляза, че все още не е ясно как ще се държи вирусът при по топло и сухо време.

„Имаме примери че топло и влажно време не му влияе съществено“, посочи той.

А с PCR тестовете се намират болните хора, контактните лица и се тестува медицинският персонал, който е имал контакт със заразените.

Ген. Мутафчийски не коментира компромиса с посещенията в църквите. Но каза, че би искал по-сериозни мерки и за Великден. И е на мнение, че трябва да има задължително носене на маски. Освен това Мутафчийски смята, че трябва да има и по-строг контрол върху хората, които се разхождат, по думите му, по 7-8 човека заедно. Според него ние сме царе на изключенията до такава степен, че правилата стават изключение. По-късно в разговора добави:

"За пранзиците, аз все пак бих призовал хората да се молят и да останат вкъщи".

Генералът бе откровен, че не бива заради една малка част от обществото да страдат после другите, които са спазвали сериозно изискването за изолация. Нарече го дори обидно усилията да не бъдат оценени.

"Толкова много хора спазваха тия правила, всъщност това е най-обидното в случая, и това са млади хора, с добри професии, с добро отношение към света, с хъс към живота. Една малка част в момента нарушава правилата и ще изкриви целия успех", каза началникът на Националния щаб.

Накрая Мутафчийски призна – не му харесва популярността.

„Аз имам достатъчна популярност в моите среди. Малко се чуствам изнасилено популярен“, каза генерал-майорът.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
91764 138

Свързани новини

Коментари 138

Добави коментар

2020.04.13 | 14:20

138
Този ,ако се кандидатира за президент ще си останеме всички вкъщи ,ей тогава няма да се провалиме, вярвайте ми!!!!!!!
Асен

2020.04.12 | 09:46

137
Генерал Чекийски може да ми удари една хубава чекия с устата си!
Пари пари пари

2020.04.11 | 03:01

121
Световният Кабал използва алчмостта на политиците да наложи тази абсурдна взривоопасна ситуация. Това е капанът, в който Бойко сам ще попадне, ако не спре да мисли по начина по който управлява десетилетие, а именно: Как да вземем тези пари. Той е свикнал да изпълнява само нареждания което е лесно и доходно. Но тук трябва да включи и мислители в управлението си. Спрете с финансовите стимули за всяка полоклиника рапортували нови заразени. знаете ли, че ако не рапортува едно ДКЦ или болница за повече от 5 носители на корона19 личният състав не получава и стотинка, докато съседната поликлиника ОТЧЕЛА СЕ с желания брой носители получават по над хиляда възнаграждение за лекар и мед сестри и администрация дори.
Inviktus

2020.04.12 | 09:02

136
Получават трънки...
Петко Българина

2020.04.11 | 23:36

135
Затворете България! България вече е затворена! Това, което Турците не успяхя да направят за 5 века Бате Гойко направи за 2 седмици! Срам за вас Българи! Ако бяха като вас нашите прадеди още да сме под Турско робство! Няма ли мъже вече?? Кого го е страх от несъществуващ "вирус"??През столетията, както и в по-ново време, Илюминатите, посредством методите на Хегеловата диалектика, разделяха Човечеството и настройваха Народи, съседи и дори роднини един срещу друг във враждуващи лагери и фракции, но никога до днес те не бяха измисляли толкова хитроумно оръжие. През ХХ-ти век Света беше разделен на видими вражески лагери “Капитализъм” и “Комунизъм”, след това дойде на ред вражеското лице на “тероризма” и свързаните с него личности, като Иранския шах, Саддам Хюсеин, Бин Ладен и много като тях, създадени и поддържани от Световните Тайни служби. Никога досега, обаче, Господарите на Цивилизацията не бяха измисляли толкова хитроумно оръжие срещу самите нас “НЕВИДИМИЯ ВРАГ – ВИРУСИТЕ”! Днес, всички държавници по Света в изявленията си по масмултимедиите обявяват, че сме във война с “НЕВИДИМИЯ ВРАГ – ВИРУСИТЕ”, като по такъв начин заставят Човеците да влязат във война не с външен противник, а със собствените си тела!
Българин

2020.04.10 | 22:23

61
В България ще преболедуват официално през лекарски грижи 20хил. човека плюс 2млн. в лека форма но жертвите заради дървени философи като вас ще бъдат повече от 2000човека и те ще бъдат родителите на такива като вас всезнайковци! Един вирус не можете да издържите с дисциплина глезльовци, а какво ли става ако имаше война!!! ТОВА Е ПОВЕЧЕ ОТ ВОЙНА, ЗАЩОТО ИЗВЪНРЕДНОТО НЕ Е ВОЕННО ПОЛОЖЕНИЕ!!! Англичаните, французите,американците мрат като мухи,защото се правеха на ербапи като вас! Сега с Великден и германците ще увеличат разко болните и починалите от Ковид19!!! БЪЛГАРИ ПАЗЕТЕ СЕ, ТОВА НЕ Е ОБИКНОВЕН КОРОНАВИРУС, А Е БИОЛОГИЧНО ОРЪЖИЕ НА ККП!!!
ОН

2020.04.11 | 22:25

134
Много си прав,за съжаление,стадо,племе и най вече слаб матРЕАЛ сме.наистина жалко
5

2020.04.11 | 17:07

131
Сегашното поколение са били пикльовци ами Вие дето сте били в кзарма и имате самодисциплина какво правите навън. Не стига, че.не Вие грижа за собственото Ви здраве ами и затова на децата Ви щото и тях сте помъкнали навънка. Няма лошо да излезете за 5 10 мин с децата ама Вие се шляете като чели всичко си е нормално и си е както преди. Това е вижте се и Вие защото не сте цветя за мирисане и Вие.
6

2020.04.11 | 07:06

126
Аз па искам да ми върнете войнишкия у.. зелени смрадливи чорапи.
....

2020.04.11 | 06:07

123
В голяма грешка си. Германците защо не "мрат като мухи" тогава?

2020.04.11 | 02:04

120
Да върнат казармата,че става страшно.Последните поколения са пикливи лигльовци .Дисциплина ...
....

2020.04.11 | 06:13

125
Мерките трябва да са съвсем други. Самодисциплина и работещи предприятия и фирми. Някакви се правят на спасители,а всъщност са унищожители на последното останало от държавата.
ОН

2020.04.11 | 22:16

133
ЧЕТИ БЕ ИДИОТ И ЩЕ РАЗБЕРЕШ КОЙ Е МУТАВЧИИСКИ
за една разходчица питам?

2020.04.11 | 02:03

119
Що не вземат всички мрънкащи да хванат да попълнят една нова декларация, че излизат навън, отказват се да спазват наложени мерки/рестрикции , но и се отказват да ползват здравната система и достъп до лечение, ако се касае за ковид 19, ще спестим някоя дилема после на изторозените ни медици с по 800лв заплата, дето ще трябва да спасяват и вашите неблагодарни задници! Да бе мирно седяло, не би чудо видяло! Ще повтаряме пак втори клас, защото не спряхте да всявате съмнение, използвайки дори и лъжи. казват дори че "свинския грип" бил по-страшен. Вижте данните на СЗО за 09-10година (за света или бг) ама е лесно да надуваме бройките, та сега да изглежда, че всичко което правим/търпим е излишно. Предатели!
в отпуск съм

2020.04.11 | 20:16

132
И много далеч от Господ, но идват светли празници! А аз от седмица съм вече вкъщи. Не съм свикнал да почивам толкова. За последните 3 години имам 2 дни болничен. И чак сега видях, какво се мъдри под половината статии по всички медии. Щото през останалото време бачкам и да ти кажа тия "мерки" не ми пречат чаак толкова, а даже и в казарма не съм бил, щото съм дете на Вашата демокрация. Скоро ще ударя 30г. И имам малко мазнинка и съм развил имунитет срещу разни мутри, нито съм избегал некъде, ама бачкам, сега съм почивка, та за това пиша и аз на твоята нивичка, пък ти от утре излизай повече навън с маска или без, както си желаеш.
Сядай си двойка

2020.04.11 | 05:54

122
Никой не е длъжен да се съобразява с твоето мнение, както и на всички останали с различно мнение. Ти за Господ ли се взе?
радев каза “ кръгом и марш “..

2020.04.10 | 22:36

66
дали радев си е дарил заплатата или деса е измислила няква схема ...по скоро второто ...не вервам радев да дари 12 хиляди лева ей тъй ...без нищо ..!
Минаващ

2020.04.11 | 14:56

130
Аз пък не вервам ни на царя ни на генерала ни на федерала . Парен каша духа брат ми.
Българин

2020.04.11 | 14:43

129
ГЕНЕРАЛЕ , СЛЕД КАТО НЕ СИ МИКРОБИОЛОГ ,ВИРУСОЛОГ ИЛИ ПАРАЗИТОЛОГ ЩО СЕ ЗАНИМАВАШ С НЕЩО ОТ КОЕТО ТВЪРДЕ МАЛКО РАЗБИРАШ!!!! ГЕНЕРАЛ ЛИ СИ , ЛЕКАР ЛИ СИ КАКЪВ СИ!!! ЧОВЕЧЕ ЗАНИМАВАЙ СЕ С НЕЩО КОЕТО СИ УЧИЛ И РАЗБИРАШ ДОБРЕ !!
Olga

2020.04.11 | 12:44

128
За да не се отегчавате от карантината, забавлявайте се — getbadgirl. com

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини