Как да празнуваме Лазаровден и Цветница в период на пандемия

  • 10 април 2020 11:59

  • 1886
  • 1
© Булфото (архив)

Ива Кюркчиева, главен асистент в Института за етнология и фолклористика към етнографски музей на БАН, разказа пред NOVINI.BG за традициите и обичаите по време на Лазаровден и Цветница.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32967

Лазаровден и Цветница предхождат  най-големия християнски празник Великден. Лазаровден е в събота седмица преди Великден, а Връбница е в неделята точно седем дни преди светлият празник.

Тези два празника са пряко свързани с християнската вяра. Те нямат постоянен ден в календара.

Лазаровден е свързан с библейския разказ за възкресяването на Лазар от Исус Христос. Посрещането на Исус Христос в Йерусалим с маслинови и палмови клонки е пряко свързан с Цветница (Връбница), където всички действия са свързани с тази празнична обредност.

Двата празника са пряко свързани с възраждането на стопанската дейност. Естествено и обредните действия са подчинени на това.

За Лазаровден е характерен преходът от зима към лято. Много важни обичаи са свързани с него. Такъв е обичаят лазаруване при момичетата, който има и социална роля. Всички девойки, които са лазарували минават от своето детство към възможност да се омъжват. Този празник издава връзката с преходното време. 

Много любопитно е, че накитите на девойките от Софийско съдържат винаги елементи от сватбения костюм.

Момичета започват в началото на великденските пости да разучават песни и пеят на домакините и получават яйца или колачета.

Обичаят лазаруване завършва на следващия ден, когато е Цветница и венците изплетени от върбови клонки се пускат в реката, за да се види кой венец ще е първи.

 

Църквата ще направи компромиси заради коронавируса, но няма да затвори храмовете

 

По този начин избират новата кумица това също показва връзката между двата празника.

За свързаността между двата празника е и елементът на задушница. Има вярване за пускане на душите на мъртвите на Цветница и се извършват различни обреди, за да им бъде светло на починалите на другия свят.

Тази година  обаче Лазаровден и Цветница  ще бъдат по-различни заради пандемията от коронавирус.

„Смятам, че българите винаги са  били практично настроени. Обичаят може да бъде изпълнен и ако човек си откъсне върбова клонка и си я закачи на иконата в дома и по този начин да изпълни обичая без да създаде ситуация на риск, за да не се окаже, че усилията, които положихме близо месец са били напразни и да застрашим всичко постигнато за един месец“, заяви Ива Кюркчиева.

 

Подробноти може да намерите и  ТУК.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Галя Георгиева
1886 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Пандемия?

2020.04.10 | 13:53

1
Уважаеми журналисти, Моля ви, научете значението на думата “пандемия”

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини