Белошипи ветрушки от Спасителния център за диви животни са заселени в Столичния зоопарк

  • 09 април 2020 16:57

  • 229
  • 0
Белошипи ветрушки от Спасителния център за диви животни са заселени в Столичния зоопарк
© Pixabay

Шест белошипи ветрушки от Спасителния център за диви животни са заселени в Столичния зоопарк, съобщиха от неправителствената организация, която е част от сдружението "Зелени Балкани".

Пътуването на птиците от застрашения вид е преминало успешно и зоопаркът ще е техен постоянен дом. Под грижите на специалистите от зоологическата градина, те ще имат възможността да създадат и отгледат свое поколение. Когато малките отраснат, ще бъдат върнати в родното място на техните родители, за да се подпомогне запазването на вида в дивата природа.

Белошипата ветрушка /Falco naumanni/ е дребен сокол, който е полезен помощник на човека в борбата с неприятелите в земеделските територии, посочват от Столичната зоологическа градина. Видът е основно насекомояден, способен да използва широка гама от плячка - както на земята, така и във въздуха. Далечен мигрант е и прекарва зимата в Африка. У нас в миналото птицата е обитавала скали и земни стени във вътрешността на страната, както и населени места, крайречни стари дървета. В други части на ареала обитава сгради в населени места в близост до открити пространства.

За втори път в Спасителния център за диви животни се излюпи белоглав лешояд

След 1985 г. гнезди само на няколко места в страната, а след 2005 г. са наблюдавани единични двойки и няма известни гнезда.

За възстановяването на вида в страната експерти на сдружението "Зелени Балкани" обединяват усилия в рамките на проекта "По-голям шанс за белошипата ветрушка в България - възстановяване на белошипата ветрушка", осъществен с подкрепата на

Европейската комисия и приключил през 2017 г. Избира се метод чрез директно освобождаване на млади птици в природата.

Изграден е модул за освобождаване и адаптация на белошипи ветрушки в с. Левка в Сакар /част от Европейската екологична мрежа "Натура 2000"/, където се настаняват млади ветрушки, които са размножени в изкуствени условия в Размножителния център на DEMA в Испания и Спасителния център за диви животни на "Зелени Балкани". В резултат от целенасочената и последователна работа, белошипата ветрушка е възстановена като гнездящ за страната вид.

Надяваме се трите двойки белошипи ветрушки в Софийския зоопарк да се размножат и да дадем своя принос за възстановяването на този застрашен и ценен вид в България, посочват от зоологическата градина.

Последвайте канала на

Novini.bg
229 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини