Срокът за изплащане на инвалидните пенсии се удължава служебно

  • 09 април 2020 12:41

  • 2078
  • 1
Срокът за изплащане на инвалидните пенсии се удължава служебно
© Novini.bg (архив)

Националният осигурителен институт (НОИ) напомня, че експертните решения на ТЕЛК и НЕЛК за определяне на трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане, при които срокът на инвалидност изтича по време на въведеното извънредно положение (от 13 март до 13 май включително), продължават действието си по време на извънредното положение и два месеца след неговата отмяна. Това съобщиха от пресцентъра на НОИ.

В тези случаи изплащането на отпуснатите инвалидни пенсии се продължава служебно съобразно посочения срок. Когато срокът на инвалидността е изтекъл на дата преди 13 март 2020 г., преценка за правото на пенсия на лицето след съответната дата може да бъде направена след неговото преосвидетелстване и получаване в НОИ на ново експертно решение на ТЕЛК.

Доброволци ще помагат при изплащането на пенсиите в Хасково

Във връзка с предприетите мерки поради извънредното положение НОИ отново призовава всички свои клиенти да се въздържат от лично посещение в офисите на институцията в цялата страна, освен в случаи на реална неотложност.

Във всички други случаи на разположение са алтернативните форми за контакт с НОИ: над 70 електронни услуги, Контактен център (0 700 14 802), писма или електронна поща (noi@nssi.bg).

Заявления, жалби и други документи във връзка с парични обезщетения, помощи, пенсии, гарантирани вземания и издаване на документи от Осигурителния архив на НОИ се подават по електронен път, по реда на Закона за електронното управление, с квалифициран електронен подпис или с персонален идентификационен код (ПИК) или чрез лицензиран пощенски оператор.

Изплащането на пенсиите и добавките към тях започва на 7 април и е удължено до 23 април

Лицата, които по уважителни причини не са могли да подадат съответните документи по този ред, ще могат да ги подадат в срок до 14 дни след отмяната на извънредното положение, като тези документи ще се считат за подадени в срок, тоест подадени в първия ден от срока на извънредното положение.

Радина Лазарова
2078 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Петко Петков

2020.04.09 | 18:13

1
Нищо не изплащат!Телка ми изтече на20.03но след февруари ми ми е спряна пенсията! Нито един телефон на НОИ не ми беше вдигнат като им звънях една седмица по няколко пъти на ден!!!

Добави коментар

Водещи новини