ГИТ съветва работниците: Не позволявайте работодателите да ви притискат

  • 08 април 2020 09:22

  • 2676
  • 5
© Pixabay

Ръстът на сигналите в Инспекцията по труда в момента е изключително висок. Той е с над 50% от обичайното за периода на годината. Това разкри пред NOVINI.BG Николай Стоянов, главен юрисконсулт от Главна инспекция по труда.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32982

Най - честите сигнали са свързани главно с неизплатени трудови възнаграждения и неизплатени обезщетения във връзка с прекратяването на трудовите договори. Други сигнали, които получаваме  са свързани с неполучаване на документи във връзка с прекратяване на трудово-правните отношения.

„Поради нарасналия брой на сигналите Инспекция по труда  е прекратила своите планови проверки и работим само по сигнали на граждани, за да може да обхванем всички“, информира Стоянов.

 

И днес Бюрата по труда са буквално обсадени от безработни

 

Заради това ГИТ отправи към работниците няколко важни съвета. Ето какви са те:

-Служителите и работниците да не се съгласяват на неплатен отпуск, тъй като това ги лишава от доход.

-Всеки един да потърси правилното правно основание за прекратяване на трудовия договор и в случай на оказан натиск от страна на работодателя да не се приема този вариант, защото в бъдеще това може да личи даден човек от правото му да получават обезщетение за безработица в размерите, които са предвидени в закон.

 

Няколко съвета към работодатели: Не се паникьосвайте и не уволнявайте

 

За най-честите нарушения ГИТ налага глоби  между 1500 – 15 000 лв.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Галя Георгиева
2676 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Държавата да плаща сметките на хората

2020.04.08 | 11:49

5
Така ще има интерес да свърши това извънредно положение по-бързо, иначе ще го превърне в начин на управление и начин на живот за нас. Отнеха ми правото на труд. По цял ден чета в нета как в Европа обезщетяват моите колеги в Швейцария с по 90 франка на Ден, в Канада с по 2200 канадски долара на месец, в Англия с по 320 паунда на седмица в България кредити. Сами се оставяме да ни превръщат в крепостни селяни а страната си разпределиха на няколко губернии. ПЛАТЕТЕ СМЕТКИТЕ НА ХОРАТА ЗА ПЕРИОДА НА ИЗВЪНРЕДНОТО ПОЛОЖЕНИЕ! Ток, Вода, газ, интернет, телевизия като искате да ви гледаме гробарските новини. Платените тролове да не се обаждат отдолу.
Все тая

2020.04.08 | 11:45

4
Какво съветва ГИТ бе. Криза е и навсякъде се опитват да се спасят. Какви глупости говорят. На бизнеса да не му е лесно
Ehoo

2020.04.08 | 11:35

3
Ами държавата да натисне работодателите!Но в нашата държава няма такъв орган конкретен НАП НОИ ГИД? Те работят с документи предоставени от Работодателите...Това отговарят. Така че имате ли проблем не се занимавайте с тези органи а направи в съда спестява се нерви и напразни надежди ...

2020.04.08 | 11:28

2
Синдикатите?
....

2020.04.08 | 09:47

1
То 80% на борсата са по взаимно съгласие, това го знае всеки, че е престъпно поведение на шефовете, но кой ще те защети....като се надеваш след кризата пак да те покани за хляба си да работиш...

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини