Какво ще остане след COVID-19 и нас?

  • 07 април 2020 16:58

  • 4434
  • 0
Какво ще остане след COVID-19 и нас?
© Колаж: Novini.bg

Какво ще остане след COVID-19, след паниката, болестта, ужаса?

Ние и нашите животи. И ще е добре, след шамара „коронавирус“, урокът да бъде научен. Има нещо, което ще остане не само след пандемията, а ще остане и след нас. И това са Земята и Гората. 

Тази седмица отбелязваме Седмица на Гората. „Отбелязваме“ в случая е силна дума, защото, за разлика от предишни години, събития няма да има. По обясними причини. Иронията е, че унищожението на дивата природа затвори целия свят и сега не можем да се радваме на дивата природа. Ето тук можете да прочетете как навлизането в дивото царство предизвика появата на коронавируса:

Кой и защо докара COVID-19 и защо ще го направи пак!

През тези няколко седмици видяхме, че можем и с по-малко, а алчността ни убива. Буквално. Научихме се, че сме силни заедно, а разединени падаме. Нека да запазим наученото и да не го забравяме бързо-бързо, след като се върне старият ритъм на живот. Ако не друго, поне да почетем паметта на жертвите на пандемията, слагайки, в тяхно име и в името на нашето бъдеще, ново начало! Да не е било напразно…

През 1925 г. се слага началото на традицията „Седмица на гората“. Целта на честванията е била оголените планински склонове, както и оголените градове и села да бъдат залесявани от доброволци. Получило се е.

„Хубава си моя горо“ е нещо, което ВСЕ ОЩЕ можем да изпеем с гордост, без да е лъжа. Ако сечащите довчера, унищожителите, бракониерите, „бизнесмените“ са научили нещо от карантината, която ги застигна, ако са успели да намерят нещо по-човешко у себе си и са разбрали, че могат и с по-малко да живеят… може би ще имаме шанс да оставим тази красива наша гора на мира. 

Нека „Хубава си моя горо“ не се заменя от „Хубав си мой IBAN“. Разбирате ли колко е абсурдно да изсечете гората си, за да спечелите пари, за да можете да пътувате по света и да се радвате на чужди гори? Да унищожите природата си за пари, с които да ходите да се любувате на чуждата природа! На онази природа, която не е била жертвана. Да цъкате с език и да викате: „Ей, ама е красиво, а! Не като у нас – грозно!“

Няма по-очевиден пример за това, че нищо вече не търпи отлагане, от примера, който ни се дава в момента, наложен ни от природата… COVID-19. Все си казвахме, че опасното, глобалните промени, дивата природа, изсичането на дърветата, унищожаването – всичко това ще е проблем на идните поколения, болестите, епидемиите, гладът, СТРАХЪТ ще са проблеми, които няма да ни засегнат, защото са от филмите и книгите за бъдещето. 

Бъдещето дойде. 

Колкото и да е странно, тази година, без да можем да излезем и да отбележим седмицата на Гората и да залесим дървета, може да се окаже най-ползотворна, защото може да промени начина ни на мислене. Това променили се – всичко е възможно. Ако станем по-заинтересовани. Ако не си оставяме боклуците, където ни попадне. Ако започнем да държим сметка на „бизнесмените“, ламтящи за бърза печалба. Ако започнем да надигаме глас по-често, вместо да си казваме, че „това не ме засяга!“ Засяга те. Засяга и децата ти. И техните деца. 

Пандемията ни показа колко е лесно на природата да се отърве от нас, стига да поиска. Това е само предупреждение. Поредното. Но засега е САМО предупреждение. По-крехки сме от яйчена черупка. Цялата ни човешка раса с все хилядите години цивилизация е тук, просто защото природата е благосклонна да ни търпи. Нека бъдем добри гости и не се опитваме да изнасилим стопанката, която ни е поканила. Най-малкото, защото сме нещастни хлебарки, които могат лесно да бъдат смачкани. 

Сега се смеем и се подиграваме на хората, които си „купуват“ звезди в Космоса, защото те никога няма да ги имат, да ги видят, докоснат. Ако се замислиш, да „притежаваш“ земя, гора… не е много по-различно. Тя е била тук много, много милиони години преди теб, ще бъде тук много, много след като цялата ни човешка раса изчезне. За какво „притежаване“ говорим? Просто природата ни е разрешила да бъдем тук. 

Вместо да горим чуждите боклуци за пари, да си сечем горите за пари, да цапаме от небрежност, да се интересуваме само от собственото си добруване, може да си научим урока и да удължим срока си съществуване. Имате деца, имате внуци, имате нещо повече от „тук и сега“, „ядене и пиене“, „забава и печалби“. 

Ако ли не… винаги има и Втора вълна… 
 

Последвайте канала на

Александър Томов
4434 0

Водещи новини