Масово предприятия и хотели в община Гърмен затварят

  • 06 април 2020 14:03

  • 822
  • 1
Масово предприятия и хотели в община Гърмен затварят
© Pixabay

Масово предприятия и хотели в Гърмен са затворили, каза за БТА кметът на общината Феим Иса. От началото на извънредното положение в страната, наложено заради разпространението на COVID-19, в гърменското село Рибново дейността си са прекратили две големи предприятия.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32982

В едното от тях са работили около сто човека, а самото предприятие е шивашко, собственост на френска фирма. Според кмета на общината, спирането на работата е свързано с липса на доставки и на възможност за пласиране на готовия продукт. Другото предприятие, което е преустановило работа, е на местен предприемач, а в него са шиели обувки около четиридесет човека.

Намират ли хората работа в тази тежка ситуация?

Хотелите в Лещен, Ковачевица, Огняново и Гърмен също не работят.От асоциацията на местните хотелиери кметът е научил, че голяма част от работещите в тях вече са освободени.

"Почти всички се отказаха от тази възможност 60/40, тъй като не ги устрои първоначалното предложение във връзка с плащането на осигуровките. В този момент, между първото предложение и второто предложение на правителството, много от тях предпочетоха да освободят работници и да ги пратят на борсата.", каза още Феим Иса.

Безработни от Кубрат започнаха работа като домашни помощници

Сред проблемите, които се очертават пред община, са приходите, които след затваряне на предприятия и хотели рязко намаляват. "При нас приходите спаднаха стремглаво и ние също сме притеснени от това какво ще предприемем, най-вероятно ще опитаме да намалим разходите, ще се опитаме да намалим бюджета и някои от планираните неща през годината ще се отложат, ще отпаднат като дейност.", посочи кметът на Гърмен.

Общината също има хотели и перални, които в момента не работят. Хората, ангажирани в тях, са в платен отпуск до 10 април. Какво ще се случва след тази дата с тях е възложено като решение на юристите на общината. Обмисля се вариантът за неплатен отпуск или хората да бъдат пренасочени към фирмата, отговаряща за чистотата.

В момента основна грижа на общинското ръководство е осигуряване на хранителни продукти за крайно нуждаещи се хора, които се увеличават като брой. Местен бизнесмен осигурява ежедневно по двеста хляба безвъзмездно, а общината е увеличила броя на хората, които получават безплатен обяд от 120 на 150 човека, но това не стига, посочи Феим Иса.

Водят се разговори с Българския червен кръст и с Агенция "Социално подпомагане", за да може да се осигурят хранителни продукти за повече бедни хора в общината, посочи кметът на Гърмен.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Радина Лазарова
822 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2020.04.06 | 14:53

1
Спокойно кмете вашите дарители ще ви спасят.Банката за развитие не е ли ваша .и на шайките .Не беше ли този муврадиев който проспа банка ктб да фалира и като награда му дадоха друга банка за поддържане на урожая

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини