Гръцките църкви ОСТАВАТ затворени за Великден!

  • 02 април 2020 17:07

  • 2785
  • 0
Гръцките църкви ОСТАВАТ затворени за Великден!
© Колаж: Novini.bg

Един от центровете на Християнството оставя църквите си затворени… и днес, и утре, и по Великденските празници. И след това. Докато светът си стъпи на краката. 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32988

Гърция, която е люлката на Православието и един от двата исторически стълба на Христовата вяра, която счита себе си за пазителка на древните традиции, проумя, че е в интерес на всички – вярващи или не – да не бъдат допускани да се събират по празниците, преди или след тях. 

Гръцката православна църква ще отбележи великденските празници на закрити врата заради коронавируса

Гърците са доста по-вярващи и религиозни от българите. Гърците са традиционно вярващи – независимо от възраст, пол или социален статут. Във всяко село, град и квартал в Гърция има църква.

И то не само за украса. Гърците са отдадени на религията и вярата, гърците редовно ходят на служба, на литургии. Гръцките власти обаче разбират какъв риск представлява събирането на хора на едно място и затова затваря храмовете. 

По-важното: синодът в Гърция (не просто светските власти!) разбира положението и решава да затвори църквите. Не само това, но и да ги държи затворени и на Великден. 

Ето какво се казва в съобщението: „Гръцката църква прикани вярващите да се молят у дома и увери, че "ще излъчи Светата литургия със средствата на новите технологии".

Гръцката църква разбира. Както през годините църквата е „разбрала“, че упорството да останеш в Средновековието е пагубно и са казали: „добре, съгласни сме, признаваме, че Земята е кръгла, а не плоска“, например. 

Българската църква от друга страна…

Българската църква, макар че се възползва от всички постижения на съвременната наука и цивилизация, като например Мерцедесите, Ролексите; и когато някой белобрад висш поп се разболее, отива в болница при най-добрите лекари, та – макар че се възползва от всички тези достижения на науката, решава все пак да я отрече и загърби, когато науката каже, че е опасно църквите да са отворени и да се събират хора в тях. Интересно…

Църквата надви над щаба за борба с коронавируса!

Ще се върнем след малко на църквата, да погледне първо „миряните“.

След като написах коментар, озаглавен „Църквата надви над щаба за борба с коронавируса!“, той беше разпространен и, логично, стигна и до „миряните“. В една от техните групи, която не искам да рекламирам, но в името ѝ се съдържат думите „църква“, но също така и „общество“, беше разпространен този коментар. 

Две неща правят впечатление: 

1. Някой е реагирал на заглавието със „сърчице“ (както можете да видите от снимката), което означава, че е приел заглавието и „новината“ за добри и ги е харесал до степен чак да се влюби в тях.

Разбирам, че сарказмът не е по силите на всеки;

2. коментарите… коментарите… „Не могат да си намерят място атеистите, че църквата няма да затваря!“; „БОГ НАПРЕД И НИЕ СЛЕД НЕГО!“ 

Първо: кой ти каза, че съм атеист, о, премъдри, всевиждащи и всезнаещи? Нали знаеш, че това, че ходиш на църква, не те прави всезнаещ Бог? Само питам. И второ: дори да съм, защо се чувстваш заплашен и живееш в постоянен стрес, че атеистите ти готвят заговор и това е основната цел в живота им? До такава степен, че вторият да зове с големи букви да следват Бог. Ама къде? Няма инструкция?

Това е същата група, в която се разпространяват ето такива „поощрителни снимки“ между „миряните“:

 

А опитът на разума да се прокрадне се посреща ето така:

Неслучайно ви давам тези примери. Освен това – трябваше да разбера от „добросъвестното“ писмо на един богобоязлив и обичащ хората „истински“ християнин, адресирано до мен, че аз съм: „обсебен от Сатана нещастен дегенерат“, писмото завършва така: „Твоето място е при Сатаната-Антихрист във Ватикана!“, но по-интересното е, че във писмото се използват и (о, сладка ирония!) думите: „Носителят на съзидателната божествена Любов“… 

Добре, очевидно дефинициите за „любов“ и „съзидателност“ на нормалните хора и фанатиците са различни. Да продължим нататък. 

Това, което виждаме в тези САМО няколко примера е, че „миряните“ са още в Средновековието и да разчитаме на тяхното съзнание е безсмислено. Толкова по въпроса. 

Те са превърнали (поради липса на друг познат модел) вярата си в чиновничество, при което Господ приема само в определени места и с определено работно време. Изпуснат ли го, край! Хлопват вратите. Лично според мен, така те се подиграват на Бог, да не кажа, че и безкрайно много подценяват Бог, но…

… но да се върнем сега на църквата. 

Реакцията на църквата в България е ясна. Дори вече да осъзнават, че правят грешка, те няма да отстъпят и ще рискуват живота и здравето на хората, поради две прости причини:

1. искат да са ВИНАГИ прави. За тях това е важно. Отстъпят ли (така го виждат те), все едно казват: „преди не бяхме прави“. Което може да бъде разтълкувано от (недотам блестящите умове на „миряните“) по следния начин: „хм… преди веднъж си признаха, че са сгрешили… възможно ли е пак да грешат? Възможно ли е да не са ВИНАГИ прави и всезнаещи?“ 

А това, както се досещате, не е добре за бизнеса!

Да се греши е човешко, казват поповете, но избягват да си признават грешките, защото явно не смятат, че са човеци. Малко нахално, но…

2. по празниците върви блестяща търговия в храмовете. Блестяща! Става въпрос за много, много пари. Които ще бъдат изпуснати, ако църквите са затворени. Става дума за безотчетни пари, за които не се дават касови бележки и не се плащат данъци. Пари, които ще отидат по джобовете и касите не само да църквата, но и на служителите. 

Както виждате: да разчитаме на поповете или „миряните“ е безсмислено. Дори примерът с това, че в Гърция църквите са затворени, няма да им е достатъчен, те казват: „тъпи византийци“ и продължават. Научните доводи са безсмислени. Нищо не помага. Освен намесата на държавата. 

Църквите ще се напълнят с възрастни хора, които са хем най-рисковата група, хем най-неинформираната група с най-малко достъп до средства за информация. Те още не могат да схванат сериозността на ситуацията. 

И сега е моментът да видим има ли кураж в държавата за нещо повече от това да преследва тийнейджъри по парковете и да пише актове на гражданите. Може ли да свие малко крилата на поповете или не? 

Защото иначе всички мерки, които бяха въведени, всички лишения и жертви, всички хора, които си рискуват работата, спестяванията, всички, които полудяват бавно в тая карантина – всичко това ще е било напразно и държавата, оставяйки църквите отворени, се обръща и се присмива в лицата на тези хора, които спазват мерките и правят жертви. 

Ако можеше на „миряните“ да им се даде един остров или един град, в който да ги затворим и да си ходят там на църква, колкото си искат. И да ги пуснем след 2 години. Тогава нямаше да е проблем. Но не може. 

И понеже не може така, трябва да се вземат крути мерки, както са взети за всички други! Защото след като си разменят слюнката по иконите и се набутат един в друг (защото, както разбрахме вече, те са недосегаеми за вируса, нали за суперХристияни, а и не се славят с особена почит към правилата), след това ще излязат от църквата и с усмивка на уста ще се влеят пак в нашите редици.

Утре ще сте заедно в магазина или аптеката, където няма как да не ходите. И за какво си седяхме досега вкъщи?

А сега съвсем ще ви шашна с тази информация: „Светият синод [на Гърция] заяви още, че Гръцката православна църква дава 150 000 евро в подкрепа на здравната система и че членовете му ще дарят част от заплатата си за същата цел“. 

О… 

Дори не знам откъде да подхвана ТАЗИ тема! Я, по-добре не!
 

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Александър Томов
2785 0

Свързани новини

Свързани видеа

Водещи новини