Банско в очакване на отмяна на карантината

  • 29 март 2020 07:36

  • 15520
  • 7
Банско в очакване на отмяна на карантината
© Булфото (архив)

В Банско броят часовете до отмяната на пълната карантина. В последните часове на 14-дневната изолация градчето вече гледа към големите предизвикателства, които предстоят - пред бизнеса, пред местната власт и пред хората. Отсега е ясно, че на никого няма да му е лесно, защото машината, спряла за две седмици, ще трябва да се задвижи отново, а никой не е сигурен какви повреди има по нея след двуседмичната пауза.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32967

,,След отпадането на срока за карантина ще трябва съвместно с всички държавни структури и институции да направим всичко възможно да излезем от тази криза и по най-бързия начин малките и средни предприятия на територията на града да заработят. Дали ще бъде в нормален ритъм или при малък състав и съответните ограничения, това вече е въпрос на организация'', заяви за Нова телевизия кметът на Банско Иван Кадев.

Ресторантьорският бизнес в Банско трудно ще отчете загубите в края на сезона. Но хората са сигурни, че карантината е била навременна и необходима.

,,Ние го изкарахме и в момента с малко кашлица, с малко оттука-оттам, поутихнаха нещата, спряхме и нямаме право да говорим против карантината, защото карантината е строго спазване на това, което правителството е решило, благодарение на този щаб'', коментира Любен Пумпалов, собственик на механа.

Ето каква е ситуацията в Банско

Малкият и среден бизнес в Банско също чака вдигането на карантината с много въпросителни. Павлина Спасова, например, все още не е сигурна дали салонът ѝ за красота ще работи от вторник нататък.

„Оттук насетне на мен лично ми предстоят разговори с РЗИ-Благоевград, за да видим какви са конкретните критерии, които можем да работим, ако е разрешено, тъй като на нас реално не ни е забранено да работим. Никой не ни включва в секторите, които ще бъдат подпомогнати, а това е трудно за приемане'', обясни  Павлина Спасова, управител на салон за красота.

Един британец в Банско разказа как се живее под карантина

В Банско силно се надяват кризата с пандемията и наложилата се карантина да не отнеме славата на курорта сред европейските туристи.

 ,,Да направиме така че те да напуснат града по възможно най-добрия и безболезнен за тях начин. дали сме успели, ще покажат коментарите и бъдещето. Мисля, че се справихме добре“, допълни кметът на Банско.

От прозорци, веранди и порти банскалии чакат края на карантината - с надеждата, че лошото е зад гърба им.

От днес Банско е под карантина за срок от две седмици

,,Разхождаме се в собствените си дворове, щях да кажа градинки, но не можем да излизаме, четем книжки, гледаме телевизия, въобще много  зле, вече много ни се иска да ни пускат на свобода”, сподели Надежда Атанасова.

,,Първото нещо, което ще направя е да отида да видя майка си, защото смятам, че съм я защитила, спазвайки тази карантина, тоест няма опасност за нея, да видя сестра си и това ще е първото нещо - физически да ги видя“, каза Павлина Спасова.

А краят на карантината в Банско чакат и група сезонни работници. Двете седмици в курорта хората са изкарали на квартири, а има и такива, които са нощували в осигуреното от общината общежитие.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
15520 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2020.03.29 | 14:53

7
Какви са тези умрели бизнесмени, дето уж държат хотели и бизнеси за десетки хиляди, милиони, а не могат да издържат някой и друг месец без работа, че и щели да фалирват? Като нямат заделени средства, къде са тръгнали, да фалират и да отиват на тяхно място по-способни хора.
Ujas

2020.03.29 | 13:40

6
Много зли сме бе хора, затова Господ ни го връща, но за тези които така грозно и злобно говорят по- горе: В Банско, не всичко е туризъм, а Вие сте злобни човечета!
Пампорово

2020.03.29 | 13:16

5
КУХИТЕ БАНСКАЛИИ СИ МИСЛЯТ, ЧЕ ЩЕ ПРОДЪЛЖАТ КАКТО ПРЕДИ КАРАНТИНАТА? СЕЗОНЪТ ПРИКЛЮЧИ, А СЕ МОЛЕТЕ ДА ИМА СЕЗОН И 2020/2021г!!!
Мутафчийски

2020.03.29 | 08:05

1
Карантината не се отменя днес, отменя се на 31.03.
...

2020.03.29 | 12:15

4
Може би...
ХХХ

2020.03.29 | 09:24

3
Просто си представете една дълга отпуска. По-рано от края на лятото не виждам как ще заработи нещо.
alchnite

2020.03.29 | 08:49

2
Vie da ne bi da si mislite 4e 6te ima hora na po4ivka v pretapkani hoteli tova lqto? Vseki go e strah. Kak da vi imat doverie za higiena? Horata 6te izbqgvat golemite strupvaniq tova lqto. Kamo li pak da vlqza v nasein s drugi hora. Ama hak da vi e ! Ikonomika izgradena na turizam.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини