Каракачанов разясни при какви случаи армията може да замени полицията

  • 27 март 2020 17:52

  • 50
  • 7
Каракачанов разясни при какви случаи армията може да замени полицията
© БТВ

Не виждам защо е толкова тревожно, ако армията излезе на улиците. Такова е положението в Европа от няколко години. Виждате, че площади и катедрали във Франция, Белгия и Италия биват охранявани от тежковъоръжени войници. Началникът на Националния оперативен щаб е военен – ген. Мутафчийски. Освен това в София, Пловдив, Варна и Русе вече бяха разпънати военно-полеви болници. В крайна сметка трябва да сме готови за всякакви случаи. Това сподели в предаването ''Лице в лице'' по bTV министърът на отбраната и вицепремиер на страната Красимир КаракачановКрасимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместник министър-председател по обществения ред и сигурността.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32987

,,Ако се наложи, полицията ще бъде отменена. Армията участва в охраната на българската държавна граница, така че има опит и дава много добри резултати. Разбира се, тя няма да участва пряко, а просто ще отмени полицията и жандармерията в опазването на някои стратегически обекти в страната като АЕЦ ''Козлодуй'' или пък посолствата. Но участие на военнослужещи може да има тогава, когато ситуацията стане прекалено кризисна. В Германия, например, ще мобилизират от резерва 15 000 души да подпомагат полицията. Защо там да може, а тук – не? Това е практика в Европа и затова е армията – да защитава гражданите и да бъде в помощ на полицията. Никой няма на две ракии да вдигне армията и да я прати нанякъде'', коментира военният министър и уточни, че за да се стигне до участие на армията в извънредното положение на първо място това трябва да бъде поискано от вътрешния министър и след това трябва да дойде решение от правителството.

Ген. Константин Попов: Защо армията да не помага в извънредна ситуация?

,,Все пак за момента такова нещо не се налага, защото на този етап не е необходимо военно положение, но е възможно да възникнат проблеми и полицаите да се уморят. Ако се наложи – армията ще помогне, както го е правила винаги и това е нейното предназначение'', добави министър Каракачанов.

По думите му България не възнамерява да изтегля контингентите си зад граница.

,,Нямаме намерение да връщаме контингенти от чужбина. Военнослужещите ни са там, за да реагират при много по-тежки условия. Един вирус не е основание да бъдат изтеглени'', посочи вицепремиерът.

На въпрос колко заразени с коронавирус наши военни има, министър Каракачанов отвърна, че има два потвърдени случая на наши офицери от мисиите ни в Косово и Румъния. Той допълни, че първият е транспортиран в София и вече е в болнично заведение, а вторият също е в болница, но в Букурещ.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
50 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
grafa

2020.03.27 | 18:43

2
to Armiq ima li ???
военнен

2020.03.30 | 21:44

7
ако не дай си боже излезе ще я видите че я има,приятелче
ИСТИНАТА

2020.03.27 | 18:48

3
Коя "армия", Г-н "министре"?!
Запознат

2020.03.27 | 19:25

6
През комунизма хрантутехме 150 000 , че и 190 000 армия . Защо бе комуняго? Кого пазехме?Пещерния ви комунизъм ли? Президента ви да не ходи в Москва на 09.05. а да отиде пр ЗАВОЯ НА ЧЕРНА за да почете памета на падналите ни герои.На него ден през 1917 г руснаците от "Руския Експедиционен Корпус " ги ПАЗМАЗАХМЕ.

2020.03.27 | 18:41

1
Оставка и съд за тоя за подарените милиард и половина на САЩ!
Стига глупости

2020.03.27 | 19:15

5
Руската окупация след ВСВ ни струва 140 милиарда.Руско--турската БЕЗКОРИСТНА война за "освобождение " ни струва сума равна на 65 тона злато.

2020.03.27 | 19:06

4
vsicki slugi ot facebook na ciganskiat premier sa podlogi I pederasi.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини