Подготовката на войските винаги е била приоритет и няма да бъде прекъсвана, заявяват от МО

Подготовката на войските винаги е била приоритет, не е и няма да бъде прекъсвана, заявиха в прессъобщение от Министерството на отбраната.

Всички препоръки от Националния кризисен щаб за ограничаване разпространението на коронавируса са изпълнени като са изготвени необходимите заповеди и указания, информират от военното ведомство "в отговор на запитвания от медии и граждани за ученията на Българската армия след въвеждането на извънредното положение и новите правомощия по Закона за извънредното положение".

Във връзка с промяната на противоепидемиологичната обстановка в страната Въоръжените сили на България стриктно спазват указанията и разпорежданията на държавните институции и Националният кризисен щаб, без да прекъсват изпълнението на функционалните си задължения.

Всички полеви занятия в пунктовете за постоянна дислокация, гарнизонните учебни центрове и тактически учебни полета се извършват съгласно утвърдените планове за дейността на формированията, а също така се осъществява целенасочена подготовка по поддържане и повишаване на готовността на Въоръжените сили за подкрепа на органите на МВР за защита на държавната граница и подпомагане на населението при кризи, бедствия и аварии.

Поради обявеното извънредно положение се е наложило да бъдат прекратени всички занятия, изискващи предислоциране на големи групи военнослужещи от един гарнизон в друг.

Отменени са всички задгранични командировки и участие на военнослужещи в учения зад граница до изтичане срока на извънредното положение.

Въоръжените сили на България както винаги планово са участвали, участват и ще продължават да изпълняват задачи в подкрепа на други министерства и ведомства за справяне с възникнали или развиващи се кризи. Българската армия е готова да съдейства на МВР за налагане на мерки за предпазване, ограничаване и преодоляване последиците от разпространението и заразата с вируса COVID-19. В тази връзка вече се разработват съответните планове и при решение на Министерския съвет въоръжените сили ще изпълнят поставените им задачи, посочват от МО.

Новите правомощия на армията по Закона за извънредното положение са ясно дефинирани и за да се стигне до тях, следва да се издаде акт на Министерския съвет. С него се определя при какви условия и ред въоръжените сили ще участват съвместно или координирано с други органи. Участието на въоръжените сили според законовия текст на чл. 9 ще бъде свързано с прилагането на противоепидемични мерки и ограничения на територията на страната, на отделен регион или на контролно-пропускателен пункт.

Коментари

  1. 2020.03.26 | 17:51
    Отменени са всички задгранични командировки и участие на военнослужещи в учения зад граница до изтичане срока на извънредното положение. ХА ХА ХА
  2. 2020.03.26 | 17:48
    23.03.2020 г. Група кораби на НАТО са влезли в акваторията на Черно море, това са три фрегати от състава на Втората постоянна военноморска група на НАТО (SNMG-2). Флагман на групата е канадската фрегата HMCS Fredericton (FFH 337), придружавана от италианската фрегата Virginio Fasan (F 591) и турската TCG Salihreis (F 246). Към тях ще се присъедини българската фрегата Верни и от пристанище Констнца фрегатата Regina Maria. По информация на ВМС на Румъния групата ще изпълнява наблюдение на морската, въздушна и подводна обстановка, ще бъдт проведени съвместни морски учения с „партньори на НАТО в региона“. Основна задача е да се повиши оперативната съвместимост на ВМС на НАТО при провеждане на операции в Черно море.
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Как трябва да реагира държавата при ръста на новите случаи на коронавирус у нас?

Как трябва да реагира държавата при ръста на новите случаи на коронавирус у нас?

Избрано от Интернет