Кръстопоклонна неделя е!

  • 22 март 2020 07:56

  • 3689
  • 2
Кръстопоклонна неделя е!
©

Православната църква почита днес празника Кръстопоклонна неделя.

На този ден християните специално се покланят на един от най-ярките символи на християнската вяра – Светият и Животворящ Кръст Господен.

По този повод във всички епархии на Българската православна църква се отслужвапразнична Света литургия.

 

Започват Великденските пости

 

Смята се, че в средата на Великия пост този ритуал дава на християните духовна сила, за да извървят до края пътя на пречистването – до деня на Възкресението.

Честният кръст е най-святото знамение и най-светлият символ на християнската вяра.Затова всички Свети тайнства – кръщение, миропомазване и Божествената евхаристия, се извършват с призоваването на Светия Дух и с Кръста.

Всички Свети благословения се дават с кръстния знак, а храмовете, свещените предмети и одежди се освещават с Честния кръст.Без Кръста е немислимо което и да било литургично действие.

Кръстът е и жертвеникът, на който Христос е принесъл себе си за целия свят, преживявайки най-голямата болка и унижение. Смъртта му се счита за животворна и спасителна, защото дарява живот и избавление.

В тези трудни да България и света времена да се помолим за здраве и благоденствие на всяко човешко същество! И дано Бог се смили над нас!

Десислава Станева
3689 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Bb

2020.03.22 | 09:53

2
Amin
.

2020.03.22 | 09:25

1
Амин!

Добави коментар

Водещи новини