Как да забавляваме децата в извънредното положение?

  • 20 март 2020 09:05

  • 2788
  • 1
Как да забавляваме децата в извънредното положение?
© Pixabay,Novini.bg

Министерството на образованието и науката (МОН) бързо реагира на ситуацията с извънредното положение в страната заради разпространението на коронавируса. Оттам въведоха дистанционно обучение.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32988

БНТ пък предостави възможност за образователна програма в сътрудничество с просветното министерство. Така времето на учениците от 1 клас и в по-горни класове бе ангажирано така, че да се помогне да се навакса с материала, който се изгуби заради преустановяването на учебните часове.

Обмислят образователна телевизия у нас заради коронавируса

Родителите на малки деца на възраст от 1 до 4-5 пък също трябваше да намерят свои начини за разнообразие, особено на тези, които ходят на ясла или детска градина. Майки побързаха да споделят идеи за игри в домашна обстановка. Има и специална група във фейсбук Ние с мама - игри за бебета и деца, която много помогна на родителите да съберат идеи за игрите вкъщи. Тук може да откриете предложения от правене на фигурки с пластелин до направата на картонена кухня или гараж за коли.

Сигурна съм, че повечето от вас са наясно с мнението на специалистите защо не бива да оставим малкото дете дълго време екрана, а трябва да насочим вниманието му към игри за стимулиране на фината моторика и въображението. Затова и в ситуация като извънредно положение се налага родителите да прояват повече креативност.

Сн. Novini.bg

Валентина Георгиева, която е учител по метода "Монтесори", заяви пред Novini.bg, че в създалата се ситуация около коронавируса децата са извадени от рутината си да ходят на училище или на ясла и детска градина и това може да породи тревожност у тях. Или друга крайност - да се разглезят в присъствието на мама и тати и да изгубят концентрация.

"За да не се стигне до всичко това, е нужно родителят да води домашните игри на детето, да продължи да го насочва към развиващи дейности, било писане на букви, игри за цветовете, броене на еднакви предмети вкъщи и др. ", обясни тя.

Валентина сподели една игра на асоциации, която играе с 3- годишната си дъщеря:

"Играем на криеница. Тя брои, а аз през това време скривам фигурки от животни на различни места. След това тя започва да търси, но аз водя търсенето, като давам жокери. Например: намери лъва, който е скрит до нещо, на което се теглим. Тя познава кантара и търси около него и така жокер, след жокер до целта".

Подробности за извънредното положение в страната

Четенето на книжки пък е нещо, което изключително много се харесва на децата. Особено ако родителят влага и повече артистичност.

През последните години в София стана популярно четеното за най-малките. Инициаторът на тази идея - Десислава Алексиева - побърза да предостави възможност и за онлайн четене заради ограничителните мерки срещу разпространението на COVID-19. От личен опит ще си позволя горещо да ви ги препоръчам на живо и след края на извънредното положение.

"В сегашната ситуация, когато всички сме изолирани у дома, решихме, че ще е прекрасно да организираме четене за най-малките онлайн, с което за първи път ще дадем възможност и на хора извън София да се включат", споделят от екипа на Четенията.

Повече за идеята може да видите тук

Заради епидемията Варненският куклен театър излъчва във фейсбук

След влизането в сила на извънредното положение и затварянето на всички театри, музеи и галерии, куклени актьори се въодушевиха да зарадват малките си зрители и да играят също онлайн постановки. Първи бяха от Държавния куклен театър във Варна. Последваха ги и много колеги. Информация за детски представления онлайн може да откриете на фейсбук страниците на театрите, за които се интересувате.

Не забравяйте, че е важно с оглед на  епидемията да запазим спокойствие, да направим обстановката у дома приятна и да се стараем да си доставяме разнообразие и между четирите стени. А колкото се може повече да се посвещаваме и на играта с децата би било чудесно. В крайна сметка, извънредното положение не е чак толкова лошо, щом има с кого да споделим времето си.

За финал припомняме думите на Айнщайн - Играта е най-висша форма на изследване.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Борислава Бибиновска
2788 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
.

2020.03.20 | 12:31

1
Също така да четем от Светото писание и да се молим Богу заедно.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини